:

Súlyos díjemelésekkel sújtották a pilótaképzést

A magyarországi pilótaképzéssel foglalkozó szervezetek szerint a kormány ellehetetlenítette az üzletágat egy júniusban elfogadott törvénymódosítással, amely brutálisan megemelte a tevékenység hatósági engedélyek kiadásáért felszámolt díjakat, írja a 24.hu.

A Lázár János által irányított Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) számos díjtételt drágított meg különböző mértékben, két alapvető fontosságú engedély esetében tizenhétszeres, illetve harmincháromszoros lett az emelés mértéke.

A tárca az „egyes közlekedési tárgyú törvények módosítása” néven futó csomaggal több közlekedési terület szabályozásába avatkozott be, ezzel módosították a légiközlekedési eljárások feltételrendszerét is.

A 136 igen, 36 nem szavazattal jóváhagyott módosító csomag melléklete szerint a „légitársasági pilóta, kereskedelmi pilóta és többfős személyzet pilóta szakszolgálati engedélyekhez és kapcsolódó tanúsítványokhoz és jogosításokhoz képzéseket nyújtó, jóváhagyott képző szervezet éves felügyelete” az eddigi 120 ezer forintról kétmillióra nőtt.

Ez azt jelenti, hogy a pilótaképzéssel foglalkozó vállalkozásoknak évente kétmillió forintos díjat kell fizetniük azért, hogy a minisztériumhoz tartozó légügyi hatóság emberei évente egyszer látogatást tegyenek náluk, és egy audit elvégzése után a következő évre meghosszabbítsák a tevékenység végzésére kiadott engedélyt. Szokatlan módon ezt a díjemelést a törvénymódosítást megelőző fél évre visszamenőleg is behajtják.

A repülőorvosok éves felügyeleti díjánál még drasztikusabb a tarifaemelés: ott 60 ezer forint helyett kell kétmilliót fizetni.

A pilótaképző szervezetek szerint ez a példátlan hatósági díjemelés jelentkezik majd a képzés piaci árában is, az áremelés pedig visszavetheti a jelentkezők számát, írja a 24.hu.

Korábban kedvező árak miatt kifejezetten sok külföldi érkezett Magyarországra azért, hogy itt tegye le a pilótavizsgát. A pilótaturizmus mára visszaesett, a képző szervezetek szerint a mostani díjemelés végképp megadja a kegyelemdöfést a külföldi bevételi forrásaiknak.

Több ebből Magasan nyerte a nyár első felét Horvátország a magyaroknál Elfüstölt milliárdok: tragikus felvásárlások a tech szektorból

The post Súlyos díjemelésekkel sújtották a pilótaképzést appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés