:

Varga Mihály szerint „a forint épp az erősebbik oldalát mutatja”

Varga Mihály szerint „a forint épp az erősebbik oldalát mutatja”

Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a forint az erősebbik oldalát mutatja, a 2024-es költségvetés 381 forint/eurós árfolyamra van tervezve.

„A gazdaság első számú ellensége a magas infláció, ezért a kormány a jegybankkal közösen azon dolgozik, hogy év végére az áremelkedés üteme egy számjegyűre csökkenjen” – mondta a pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjúban. „Bár korábban volt dilemma arról, hogy év végére vajon egy számjegyű lesz-e az infláció mértéke, most azt látni, ebben konszenzus van. Sőt, 6-8 százalék közötti előrejelzések is vannak. Maradjunk annyiban: 8 százalékkal is elégedettek lehetünk decemberben” – tette hozzá.

A várható forintárfolyamról azt mondta, hogy a 2024-es költségvetés 381 forint/eurós árfolyamra van tervezve, és „eddig jól állunk, manapság a forint épp az erősebbik oldalát mutatja”. A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy mivel a kormány továbbra sem tudott megállapodni az EU-s forrásokról, ez a bizonytalanság kihat a forint árfolyamára.

Varga Mihály: Nincs B tervünk, ha nem jönnek az EU-s pénzek

Arra az újságírói kérdésre, hogy egyszerűbb lett-e volna az elmúlt egy év, ha Magyarország eurót használ, Varga azt válaszolta: „valószínű egyszerűbb lett volna”. Ugyanakkor hozzátette, hogy az euró nem csodaszer, nem ettől lesz jobb vagy rosszabb egy gazdaság állapota. „Ami igazán számít, az a gazdaságpolitika minősége és hatékonysága. A cseh gazdaság jobban teljesít, mint a szlovák, holott a szlovákoknál euró van, a cseheknél meg saját deviza.”

Varga még ezeket a témákat is érintette:

Az oktatás és az egészségügy 2024-ben jelentős többletforrásból gazdálkodhat. Jövőre 3430 milliárd forintnyi támogatás jut az oktatásraJövőre biztosan reálbér-növekedés leszA nyugdíjak jövőre megtartják az értéküket Erősödni fog a beruházási oldal (Magyarország beruházási rátája így is 28,5 százalék, ami a legmagasabb az Európai Unióban)

The post Varga Mihály szerint „a forint épp az erősebbik oldalát mutatja” appeared first on Forbes.hu.