:

Tusványosi after a román külügyben: „rendkívül barátságos” beszélgetésen járt a magyar nagykövet Orbán beszéde után

A magyar nagykövetet bekérették a román külügyminisztériumba, jelentette be Szijjártó Péter az ATV kérdésére egy mai sajtótájékoztatón. Szijjártó szerint „minden bizonnyal rendkívül barátságos beszélgetés” volt.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nagyszínpadán arról beszélt: minden évben okoz némi fejtörést, miről is kellene beszélnie, most pedig a román külügy „segítségére sietett” és küldött egy demarsot, amiben megírták neki, miről nem szabad beszélnie, és miről szabad, és hogyan.

Orbán szerint azt tanácsolták, hogy ne beszéljen arról, ami román érzékenységet sérthet: például nemzeti szimbólumokról. „Szerintem ebben megállapodhatunk, erről nem beszélek, de üdvözlöm a magyar és székely zászlóval érkező barátainkat” – reagált erre a kormányfő. Emellett azt is kérték, ne beszéljen nem létező romániai közigazgatási egységekről – Orbán Viktor szerint itt Székelyföldre és Erdélyre gondolhatnak, de mint mondta, mi ezeket „sosem tekintettük román területi egységnek”.

Ezután úgy fogalmazott, új román miniszterelnök, új esély, hátha „kijön ebből valami, ami mindkettőnknek jó”, majd hozzátette: ő a huszadik román kollégája, „huszadszorra talán sikerül”.

Szijjártó a Facebookon reagált

„Nem okozott túl nagy meglepetést, hogy a bukaresti nagykövetünket ma reggelre a román külügyminisztériumba kérették” – olvasható a külgazdasági és külügyminiszter friss Facebook-bejegyzésében, hozzátéve, hogy a találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak lehet minősíteni. „A román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva” – írta Szijjártó.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik. Mi a magunk részéről továbbra is erre fogunk törekedni, mindig őszintén, a tisztelet nyelvén fogunk beszélni terveinkről, céljainkról és a fennálló helyzet értékeléséről” – írta Szijjártó.

Több ebből Mégsem ért utol minket Románia, de ettől még nincs ok az örömre Szijjártó a CNN-nek: Rendszerszintű korrupció?! Egyértelmű vádaskodás!!!

The post Tusványosi after a román külügyben: „rendkívül barátságos” beszélgetésen járt a magyar nagykövet Orbán beszéde után appeared first on Forbes.hu.