:
Breaking News

Tíz évig titkolták Orbánék döntéseit – most hivatalosan is fel kell őket tárni

Tíz évig titkolták Orbánék döntéseit – most hivatalosan is fel kell őket tárni

Kétezres határozatok: legalább 33 darab eddig eltitkolt kormánydöntésről derülhet ki, hogy mi állhat benne.

Mintegy három tucat, több mint tíz évig a nyilvánosság elől sikerrel elzárt kormánydöntés tartalma derülhet ki hamarosan – írja a hvg.hu, miután a Fővárosi Törvényszék március 17-én kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében a lapnak adott igazat a kormányzattal szemben, majd a Fővárosi Ítélőtábla június 13-i, immár másodfokú, jogerős ítéletében is megerősítette ezt.

„Itt nincs olyan, hogy a haverom” – az MI-vel a jogot is rá lehetne kényszeríteni, hogy igazságosabb legyen

A lap tavaly augusztusban indított közérdekűadat-pert, miután a kormányzat nem volt hajlandó kiadni több tucat, eddig nyilvánosságra nem hozott döntését közérdekű adatigénylésére, mondván, a keletkezésüktől számított 10 évig nem nyilvánosak.

A kormányiroda hivatkozását az elsőfokú eljárásban nem fogadta el a bíróság, elsőfokú ítéletében kötelezte a kormányirodát a kért határozatok kiadására. A kormányiroda fellebbezett, de június 13-i ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla is megerősítette az elsőfokú döntést.

Így kell jogerősen kiadni 2010-ből 14 darab, 2011-ből 19, 2012-ből pedig az április 27-e előtti döntéseket – azaz legalább 33 korábbi döntésről derülhet ki, mit tartalmaz.

A hvg.hu idei közérdekű adatigényléséből az is kiderült, hogy 2023-ban az első negyedévben átlagosan minden napra jutott egy olyan kormánydöntés, amely hivatalos minősítésében nem titkos ugyan, mégse tudhatjuk, miről szól, kit érint és mennyibe kerül. Április 4-ig legalábbis 96 darab kétezres határozat született.

A sorszámuk miatt „kétezreseknek” nevezett kormányhatározatok közül nemrég a Válasz Online tárt fel egyet.

The post Tíz évig titkolták Orbánék döntéseit – most hivatalosan is fel kell őket tárni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés