:

Huss, el is tűntek a magyar milliárdosok nevei az állami adatbázisból

Huss, el is tűntek a magyar milliárdosok nevei az állami adatbázisból

Törölték az óriási vagyonokat rejtő magántőkealapok gazdáit az állami adatbázisból, hiába sikerült őket beazonosítani januárban. Senki nem vállalja a felelősséget.

A Direkt36 Telexen megjelent cikke szerint teljesen eltűntek a magántőkealapok a MAV által működtetett tényleges tulajdonosi adatbázisból, miközben idén januárban ennek segítségével a az oknyomozó újságíró központ még kormányközeli üzletemberek sorát tudta beazonosítani a hatalmas vagyonokat rejtő alapok mögött.

Direkt36: még több milliárdos rejlik a magántőkealapok mögött, mint eddig sejtettük

Az utóbbi években egyre népszerűbbé váló befektetési forma alacsony adókat és anonimitást biztosít – hasonlóan az offshore cégekhez –, ezért sok százmilliárd forint vándorolt frissen alapított magántőkealapokba.

Ebbe biztosított bepillantást a NAV 2021 óta működő, úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázisa, amelyben több tucat magántőkealap legnagyobb befektetőinek neve is felbukkant. Köztük volt számos közismert kormányközeli milliárdos, például Száraz István, Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt vagy Jászai Gellért. Ahogy akkor a Direkt36 megírta, szerintük ez azért fordulhatott elő, mert az adatbázis friss, a rá vonatkozó szabályozás pedig bonyolult, így nem mindig egyértelmű, hogy milyen adatoknak kell ott szerepelniük.

Az év elején a „magántőkealap” keresőszóra még 37 érdemi találatot adott a NAV adatbázisa, ez nullázódott le júliusra. 

Még úgy is, hogy ez idő alatt is gyors ütemben szaporodtak tovább a magántőkealapok. Januárban még 119 magántőkealapot tartott nyilván a Magyar Nemzeti Bank, most, július második felében már 182-t listáz ki a keresője.

Az eltelt időben a vonatkozó jogszabályok nem változtak, új iránymutatások nem jelentek meg. A magántőkealapok adatait egyszerűen törölték. Ezért azonban a lap szerint senki nem vállal felelősséget.

„A tényleges tulajdonosi adatbázis a számlavezetők által – minden hónapban – szolgáltatott adatokat mutatja meg. Ezeket az adatokat a NAV változtatás nélkül teszi elérhetővé” – ennyi csupán az adatbázist működtető és felügyelő adóhatóság szűkszavű válasza.A hazai pénzintézeteket összefogó Bankszövetség nem reagált a Direkt36 megkeresésére, hogy valóban az érintett bankok távolították-e el a magántőkealapokat az adatbázisból.A jegybank sem felügyeli, hogy mi kerül be a tényleges tulajdonosi adatbázisba, szerintük a felügyelő szerv a NAV, a felmerülő kérdésekre pedig a jogalkotónak, azaz a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak (GFM) kell válaszolnia. A GFM sem reagált a lap megkererésére.Nyolc magántőkealap-kezelő céget is megkerestek, melyek együttesen több mint húsz magántőkealapot kezelnek. Négyen válaszoltak a lapnak. A válaszok és további részletek a Direkt36 cikkében.

The post Huss, el is tűntek a magyar milliárdosok nevei az állami adatbázisból appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés