:

Majdnem minden tizedik magyar: itt az állampapírbumm eredménye

800 ezer forint felett az értékpapírszámlás ügyfélkör – így örvendezik az államkincstár az állampapírokról.

2023-ban rekordmértékben, 140 ezer fővel nőtt a Magyar Államkincstárban (MÁK) értékpapírszámlát vezető ügyfelek száma – tette közzé kedd délután a MÁK.

Mint írják, idén 38 százalékos mértékben nőtt a lakosság állampapírban tartott megtakarítása a MÁK-ban, ezzel júliusra ez az állomány elérte az 5700 milliárd forintot,

az értékpapírszámlával rendelkező ügyfelek száma pedig meghaladta a 800 ezret.

Közülük 480 ezer ügyfél normál értékpapír-számlával, míg 320 ezer ügyfél Start-számlával rendelkező gyermek.

Állampapír mindenhol

Ahogy arról a múlt héten a Forbes.hu is beszámolt, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda nemrég közzétette azt a rendelettervezetet, amely pontosítaná, milyen tájékoztatókat kell majd kiküldeniük a bankoknak saját ügyfeleiknek az állampapírokról. E szerint a pénzintézetnek október elsejétől év végéig egy alkalommal figyelemfelhívó értestést kell küldenie arról, hogy ügyfele a referencia időszakban mekkora hozamot érhetett volna el, ha 100 ezer, 500 ezer, illetve egymillió forintért az állam által kibocsátott állampapírt vásárolt volna.

Néhány hete fizetett hirdetésekben és Orbán szokásos Kossuth rádiós „interjújában” tört új csúcsra az állampapírláz, pontosabban az állam terelgetése az állampapírok felé. Ráadásul az ideinél 300 millió forinttal nagyobb összeget szán a kormány az állampapírok reklámozására 2024-ben: gigantikus, 2,8 milliárd forintos kampány formájában árasztanak majd el minket állampapíros reklámokkal.

The post Majdnem minden tizedik magyar: itt az állampapírbumm eredménye appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés