:

Döntött a jegybank – mi lett a kamattal, mi lesz az inflációval, és hogy áll a forint?

Döntött a jegybank – mi lett a kamattal, mi lesz az inflációval, és hogy áll a forint?

Az alapkamathoz most sem nyúltak hozzá, de a Matolcsy György-féle jegybank folytatja a kamatvágást. Kedd délután ismét döntött a Monetáris Tanács.

Továbbmérséklődött az irányadó kamat, az egynapos betét kamatát újabb 1 százalékponttal 15 százalékosra csökkentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) július végi kamatdöntő ülésén – foglalja össze a Bank360.

Mennyi az annyi?

Az alapkamat 13 százalékos maradt, erről Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a kamatdöntő ülés után hozzátette, hogy ez a mutató még jó ideig nem fog csökkenni. A kamatfolyosó viszont szűkebb lett, az egynapos jegybanki betét kamata továbbra is 12,5 százalék, míg az egynapos hitelé egy százalékponttal 17,5 százalékra csökkent.

Az Equilor elemzése szerint egyetlen új információ a monetáris politikával kapcsolatban a jegybank közleményében a kamatvágás várható üteme: „A javuló kockázati megítélés fennmaradása esetén a jegybank a korábbi ütemben folytatja az egynapos tenderek kamatkondícióinak további fokozatos közelítését az alapkamathoz.”

A legőrültebb Kennedy, akire senki nem számított, és most mindenki rá figyel

És ez mit is jelent?

A Bank360 megjegyzi: az irányadó ráta mérséklése rossz hír azoknak, akik le tudták kötni a betéteiket a bankokon keresztül egynapos jegybanki betétben. A hitellel rendelkezők, kölcsönfelvételt tervezők számára viszont kedvező, hogy közelít egymáshoz az alapkamat és az irányadó ráta. Ha augusztusban is folytatódik a lazítás, szeptemberben a két kamatszint már összeérhet, a bankok pedig addig is kisebb lépésekkel követhetik ezt a folyamatot a hitelek árazásában.

A gazdasági elemzőportál szerint a kamatdöntés következménye, hogy az egyre alacsonyabb betéti kamatot miatt növelheti az állampapírok vonzerejét, és hogy a változó kamatozású hitelek feltételei is javulnak.

Mit mond a jegybank?

A Portfolio szerint Virág a döntés utáni online háttérbeszélgetésen elmondta, hogy az alapkamatról csak akkor érdemes állítást megfogalmazni, ha már látják az irányadó kamat és az alapkamat összezárását és az infláció jelentős, trendszerű és folyamatos csökkenését.

„Amit biztosan tudok mondani, hogy a monetáris politika karaktere szeptember után sem változik”

– tette hozzá az alapkamat vágásának esélyeiről a jegybank alelnöke.

És hogy áll a forint?

A gazdasági kilátások között az is elhangzott Virágtól, hogy az év végére jó eséllyel elérhető a 7 százalék körüli inflációs ráta, gazdasági szempontból pedig egyre károsabbnak számít a gyenge forintárfolyam, fontos hangsúlyt fektetni az árfolyam stabilitására.

Ami utóbbit illeti, a forint nagy kilengésekkel reagál a kamatdöntésre, cikkünk írásakor a 377-es szintig erősödött éppen az euróval szemben.

Forrás és ábra: Google Finance

The post Döntött a jegybank – mi lett a kamattal, mi lesz az inflációval, és hogy áll a forint? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés