:

Csillagok New York egén

Csillagok New York egén

Apró kis ékszerek a nagy amerikai fényárban; de számomra mégis ez adta meg az est eszenciáját.

Ladányi Tamás, New York

Méltóságteljesen telepedett le az éjszaka a DUMBO-ra, konkrétabban az EastRiver partszakaszának arra a részére, amelyet a Brooklyn híd és a Mahattan híd fogott közre. Kívülről nincs ebben semmi különös; zajos a világváros, sokfélék az emberek, nagy a gazdagság, mély a szegénység.  De, amikor leérünk a folyópartra, akkor hirtelen minden olyan méltóságteljes lesz. Ugyanis New Yorkban minden nagy, giga, extra – még az éjszaka is. Az említett hidak óriásként fogják közre a sétálni, nassolni, szórakozni vágyók tömegét, míg a háttérben a One Word Trade Center magasodik ki a felhőkarcolók közül a maga 541 méterével.

A világ egyik legszebb panorámájú területén egy folyóállvánnyal helyet találni – úgy, hogy ne lógjon be a kamerába két ázsiai szelfiző, egy esküdni készülő pár, egy deszkás tinédzser vagy az épp naplementét mobiltelefonnal fotózó ezer alkalmi fotográfus egyike – nem könnyű. A pille könnyű Manfrottoállványomat már időben felállítottam az általam legjobbnak ítélt helyre; ahonnan a kivilágított városkép felett megjelenik majd a hármas együttállás is. (Mindeközben a családom tőlem néhány méterre piknikezik a parkban, és premier plánban nézik apjuk tevékenykedését.)  Először a Vénusz mutatta meg magát:a maga -4,6 magnitúdójával alig látszott a Brooklyn híd fényekkel telepakolt acélkábelei felett. A mintegy 3 fényrenddel halványabb Mars és Regulus csak jóval később tűnt fel, a Vénusztól 4 és 3 fok távolságra, tompaszögű háromszöget alkotva.

Minden kétséget kizáróan Földünk egyik leginkább fényszennyezett helyén vagyunk. Éppen ezért volt kellemes meglepetés az Oroszlán további csillagainak a megjelenése. A bemutatásra került képen a 3,45 magnitúdós éta és a 2,95 magnitúdós epszilon Leonis is szépen kirajzolódik. Erre minden bizonnyal rásegített, hogy néhány órával korábban egy hidegfront hűtötte le a várost, és tisztította meg az amúgy fülledt, párás, poros, szmogos légkört.

A kép 2023. július 5-én készült, Canon EOS R100 kamerával, Canon RF-S 18-45 mm f/4,5-6,3 IS STM objektívvel, 35 mm-rel, 1/2s expozícióval, ISO 1600 érzékenységgel.

Írta és fényképezte: Ladányi Tamás – www.astrophoto.hu