:

Szeptembertől nagy akciók jöhetnek a lakáshitelpiacon

Szeptembertől nagy akciók jöhetnek a lakáshitelpiacon

Az infláció lassulása, a városi CSOK megszűnése és a bankok közötti verseny elhozhatja az év végi hajrát a lakás-és a lakáshitelpiacon is.

A Magyar Nemzeti Bank a legutóbbi, keddi kamatdöntő ülése után jelezte, hogy az év végére akár 7 százalék körüli szintre lassulhat a júniusban még 20 százalék feletti infláció. Ez pedig élénkülést hozhat a lakáshitel- és lakáspiacon egyaránt – derül ki az Ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó Money.hu friss elemzéséből.  

Hogyan alakul a kereslet? 

Az idei évben az eladó használt lakások iránti érdeklődés csökkent, de voltak kedvezőbb időszakok is. Június elején erősödött a kereslet, de pár hét után alábbhagyott a lendület. Összességében az látszik, hogy az idei kereslet hátránya csökkent a múlt év azonos időszakához képest, de mivel a tavalyi kereslet is visszafogott volt, egyelőre nem beszélhetünk erős érdeklődésről.

A fővárosban a kereslet az idén 17 százalékkal maradt el a tavalyitól,

a vármegyeszékhelyeken 19 százalékos, a kisebb városokban pedig 21 százalékos volt a visszaesés, a községekben pedig 22 százalékos mínuszban voltak. 

Majka az élen, Schobert kiesett: itt a legértékesebb magyar celebek listája

Szeptemberben jöhetnek az akciós hitelek

A lakásvásárlók nagyjából fele kölcsön segítségével vesz ingatlant. Számukra kedvező lehet a következő időszak, az inflációs nyomás enyhülésével a magyar jegybank lazíthat a monetáris feltételeken, azaz lejjebb mehetnek a kamatok, így a hitelek is olcsóbbá válhatnak.

Extra lökést adhat a lakáshitel- és lakáspiacnak, hogy az év végével megszűnik a városokban lévő ingatlanokhoz igényelhető CSOK támogatás, az arra jogosultak egy része pedig igyekszik még kihasználni ezt a lehetőséget.

A bankok jellemzően szeptember környékén jönnek majd az akciós ajánlatokkal.

A banki kamatkedvezményen és hitelakciókon túl egyedi kedvezményekkel és hitelközvetítőkön keresztüli akciókkal versenyeznek a hitelfelvevőkért a hitelintézetek. A kamatok kisebb-nagyobb mértékű csökkentését lehet elérni például a hitelközvetítőkön keresztül igényelt lakáshitelek esetében. Előfordulhat az is, hogy a bankok vonzóbb feltételekkel kínálnak lakáshitelt azoknak a hiteligénylőknek, akik a bank aktív ügyfelei vagy a hiteligénylés kapcsán azzá válnak, például egyéb banki szolgáltatásokat is igénybe vesznek.

The post Szeptembertől nagy akciók jöhetnek a lakáshitelpiacon appeared first on Forbes.hu.