:

A Hello Wood tervezte a Westend vadiúj ételudvarát

A Hello Wood tervezte a Westend vadiúj ételudvarát

Több mint másfél milliárd forint értékű beruházással történetének legnagyobb fejlesztését zárja le a Westend bevásárlóközpont. Az ételudvar újragondolásához egy olyan innovatív építész csapatot kértek fel, akikről eddig leginkább a mobilházak és fenntartható épületek kapcsán hallhattunk. Az együttműködés eredménye egy – „plázás” ételudvarok tekintetében is – különleges, kényelmes, kapcsolódásnak teret adó tér, ami rugalmasan tud reagálni a vásárlói igényekre. A Food&Friends névre keresztelt épületrész azért is fontos, mert a ház közös területének közel 15 százalékát teszi ki és a legnagyobb forgalmat bonyolítja. A tervezést és felújítást kutatás előzte meg, tényleg semmit nem bíztak a véletlenre.

“2019 óta, a Westend márka megújítása óta tervben volt ez a projekt: változik a világ, az igények, egyértelmű volt, hogy friss szemléletre van szükség. Ezért is vontuk be a Hello Woodot, akikkel most egy 2 évig tartó, izgalmas közös munkát zárunk le. Egy olyan újszerű formavilágot álmodtak meg számunkra, ami fenntartható, változatos és közösségteremtő. A bútorok tömör tölgyfából készültek, megújuló erdőgazdálkodásból származó, FSC minősítésű zalai fát használtunk” – meséli Gyertyánfy Miklós, a Gránit Pólus működési vezérigazgató-helyettese. A naponta több tízezer vásárlót fogadó ételudvar a bevásárlóközpont leglátogatottabb része, kutatásban is vizsgálták, mik a legmeghatározóbb szolgáltatások, környezeti tényezők, amik a vásárlói döntéseket befolyásolják.

Gyertyánfy Miklós, a Gránit Pólus működési vezérigazgató-helyettese

„Azt gondolom, hogy a hosszú és körültekintő tervezés után egy minden tekintetben példamutató végeredményt tettünk le az asztalra. Megújultak a bérlői portálok, 10 százalékkal nőtt a befogadó kapacitás, ugyanakkor az új elrendezésnek köszönhetően csökken a zsúfoltság érzése. Kényelmes, élhetőbb teret teremtettünk több 1 illetve 2 fős asztallal és tematikus zónákkal. Nagyobb hangsúlyt kapnak a közösségi térként használható ülőrészek, van egy kávézó hangulatú szekció és egy lounge is, utóbbi párnázott, kényelmes bútorokkal csábít maradásra. Az új környezet az egész ház működésére hatással lesz.” – mondja a vezérigazgató-helyettes. Az ételudvar hosszabbik felében variálható elrendezésű mobil bútorok vannak, digitálisan követik az aktuális látogatószámot, és az előrejelzések alapján változtatják a konfigurációt, ha kell: ha nagyobb a forgalom, több asztal és szék kerül be, ha kisebb, szellősebb lesz az udvar.

Közösség, fenntarthatóság, innováció

Fontos újítás a térben elhelyezett 30 méter hosszú led fal, ami elsősorban hangulati elemként funkcionál. Az ételek rendeléséhez számos helyen digitális panelek állnak majd rendelkezésre, az pedig már szinte alap, hogy az asztaloknál beépített, vezeték nélküli telefontöltőket és USB csatlakozókat is lehet használni, illetve vannak konnektorok is. Szintén egyértelmű az akadálymentesség, amire kifejezetten nagy figyelmet fordít a Westend. Az épület jelenleg is rendelkezik az Access4you vonatkozó tanúsítványával, a tanácsadó csapatot is bevonták a tervezésbe.

Az új részt okos megoldásokkal láttuk el, melyek a látogatói élmény megteremtését és az üzemeltetési hatékonyságot is szolgálják. Dolgozunk például azon, hogy közös digitális felületen, egy platformon tudjuk kezelni a rendeléseket. A közlekedőrészek feletti dizájnlámpák akár napszakonként változtatható hangulatvilágítással teremtenek egyedi atmoszférát, a jövőben tálcaszedő és takarító robot is működik majd az ételudvaron.”

A 608 férőhelyes éttermi térben a funkcionalitás és ergonómia mellett nagy hangsúlyt kap a természetközeliség, az oszlopok köré és egyes bútorokba növénybeültetéses elemek kerültek. A bútorok látványvilágában visszaköszönnek a Westend alapvető arculati elemei, a hullámvonalak. Az előállítás során figyelembe vették az ökológiai egyensúly fenntartására vonatkozó szabályokat, emellett a fa beltéri használata azért is nagyon praktikus, mert nemcsak növényként, de alapanyagként is képes elnyelni a széndioxidot. Az elemek a legmodernebb technológiával készültek tömbösített, CNC mart alkatrészekből, melyeket helyben ragasztottak össze. A felhasznált anyagmennyiséget úgy optimalizálták, hogy a gyártási hulladék a lehető legkisebb legyen (a maradék fákat dekorációk készítéséhez, illetve kézműves workshopokon használják fel).

+ 4 kép a galériában + 4 kép a galériában Képek a nagyszabású díjátadóról (7 kép)

The post A Hello Wood tervezte a Westend vadiúj ételudvarát appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés