:

Világbajnok nyár

1. 49 versenyszám
A 24 férfi és női versenyszám mellett lesz egy 4 × 400 méteres vegyes váltó is. A csapatoknak két férfiból és két nőből kell állniuk.

2. 2000 atléta
A 147 éremért küzdő sportolók majd kétszáz országból jönnek. Oroszország és Fehéroroszország nem küldhet versenyzőket az atlétikai világszövetség eseményére.

3. 25 magyar induló
18 versenyszámban. A legjobb kvalifikációs helyet a kalapácsvető Halász Bence szerezte meg 80,92 méteres dobásával. Ez elmarad Annus Adrián országos rekordjától, de az előző vébén bronzérmet ért volna (Halász akkor ötödik lett).

4. 246,5 milliárd forint
Itt állt meg, elvileg, a Ferencváros és Csepel határára felépített Nemzeti Atlétikai Központ költsége. A kormány trükkösen nem számította hozzá a stadion építési költségét a világbajnokság költségeihez – ha így számoljuk, akár nyereséges is lehet a rendezés.

5. 105 ezer négyzetméter
Ennyi térkövet tettek le a stadion környékének burkolásánál.
ezerkamionnyi fuvar volt.

6. 1,958 millió forint
Majdnem kétmillió forint az ára, ha valaki közvetlenül a célvonalhoz szeretne all in bérletet vásárolni. Érdekesség, hogy a délelőtti programokra, napijeggyel akár 6900 forintért is beülhetünk a befutóhoz legközelebbi szektorba.

7. 400 ezer
Ennyi jegyet kellene eladni a telt házas rendezvényhez. A néhány nappal korábban esedékes Szigetre ennél többen szoktak jönni, tavaly 450 ezren buliztak a fesztiválon.

8. 8,3 milliárd forint
A PwC hatástanulmánya szerint a külföldi vendégek ennyit költhetnek Magyarországon a világbajnokság ideje alatt.

9. 40 év
Ennyi ideje tartja magát az atlétika legmakacsabb világrekordja. A csehszlovák Jarmila Kratochvílová 1983-ban 1:53:28-at futott 800 méteren, és a második köre gyorsabb volt, mint az első. Idén Kéri Biankának is szurkolhatunk, de a fő esélyes az amerikai Athing Mu, az előző világbajnokságon is ő nyert.

10. 243 centiméter
Budapesti atlétikai világbajnokságon nem újdonság a világrekord: a kubai Javier Sotomayor ilyen magasra ugrott 1989-ben – igaz, fedett pályán. Azóta senki sem tudta túlszárnyalni. Augusztusban a regnáló világbajnok, a katari Mutaz Essa Barshim a szabadtéri rekordot is Budapesten állíthatja be.

The post Világbajnok nyár appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés