:
Breaking News

Újból egyeztetett Pintér Sándor és a Magyar Orvosi Kamara

Újból egyeztetett Pintér Sándor és a Magyar Orvosi Kamara

A MOK szerint a nyolc órás munkaidő veszélyezteti a betegek ellátásának biztonságát, a Belügyminisztérium ezzel nem ért egyet.

Újabb egyeztetésen van túl hosszú idő után a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Belügyminisztérium. A MOK elnöksége többek között Pintér Sándor belügyminiszterrel, Takács Péter egészségügyi államtitkárral és Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatóval tárgyalt.  A Magyar Orvosi Kamara részletes beszámolója szerint a találkozót a MOK elnöksége kezdeményezte.

A MOK azt írja, „valós, érdemi egyeztetésre került sor, melynek van néhány kisebb azonnali eredménye, több területen közös munka kezdődik, de vannak olyan területek is, ahol továbbra is jelentős a nézetkülönbség”.

Az orvosi kamara és a minisztérium között idén mérgesedett el a viszony, miután a kormány a kamarának nem tetsző módon kezdte el átalakítani többek között az ügyeleti rendszert. Az orvosok a MOK vezetésével tiltakozásba fogtak. Ezt március elején a kormány azzal torolta meg, hogy a kötelező kamarai tagság megszűntetésével gyakorlatilag ellehetetlenítette a MOK-ot. A változások jelentőségéről a MOK elnökével, Kincses Gyulával beszélgettünk.

Majd elmondom Orbán Viktornak, hogy mekkora hazugság, amivel támadnak, és akkor visszavonják a törvényt? – interjú Kincses Gyula MOK-elnökkel

MOK: Utólagos korrekcióra csak korlátozottan volt nyitott a Belügyminisztérium

MOK azt szerint „a tárgyalás megkezdésétől egyértelmű volt, hogy a Belügyminisztérium alapvetően a megkezdett útján és stílusában kíván tovább menni, utólagos korrekcióra csak korlátozottan nyitott”. Azonban azt hozzátették, hogy a minisztérium egyes tervezett változások előkészítésben számít a MOK együttműködésre. Ehhez kaptak is felkérést feladatokra.

Takács Péter egészségügyi államtitkár az egyeztetésen azt mondta, hogy az alapellátási indikátorok finomítása folyamatos marad, de kormányzati a cél az, hogy az alapellátásban a bérkiegészítés beépítésre kerüljön a finanszírozásba, valamint a teljesítés – minősítés (indikátor) alapú finanszírozás aránya tovább növekedjen, és az alapellátó orvosok jövedelme ne az életkortól, hanem a „teljesítményétől” függjön.

A szakdolgozói bértámogatást nem tervezték megemelni a szakdolgozói béremelésnek megfelelően, azt a praxisfinanszírozásból kigazdálkodhatónak tervezik, de a kapott visszajelzések alapján még keresik a módját, hogy ez megadható legyen. Egyértelmű ígéretet nem kapott a MOK.

Nem változtatnak a nyolc órás orvosi munkaidőn

A MOK beszámolója szerint Pintér Sándor az egyeztetésen kitért a nyolc órás orvosi munkaidőre is. Ezzel kapcsolatban azt írják, hogy „a miniszter nagyon határozott véleményt fogalmazott meg és érdemi vitára nem volt nyitott.”

A minisztérium szerint a módosításra azért volt szükség, mert

„Magyarországon 8 óra a rendes munkaidő, így a szakrendelők orvosainak is ennyi időt kell munkával töltenie”,

valamint „az ország kórházaiban eltérő gyakorlatok vannak, szeretnének egységesíteni”.

Ráadásul a minisztérium álláspontja szerint az eddigi munkaidőkedvezmény eredeti okai már nem jellemzőek. Takács Péter elmondta, hogy lehetőség lesz 6 órás munkarendre, de akkor ehhez igazítják a béreket is.

A kamara szerint azonban a teljes munkaidőt nem lehet 8 óra rendelési idővel kitölteni.

Egyrészt ilyen munkaterhelés már kockáztatja az ellátás biztonságát, másrészt az orvosnak a rendelési időn kívül vannak adminisztratív feladatai is.

A MOK hangsúlyozta, hogy ezt a kérdést nem tekintik lezártnak. Az írásbeli egyeztetések során a munkacsoport tapasztalatai, javaslatai alapján ki fognak még térni rá.

Néhány területen nyitottak az együttműködésre

Számos területen viszont nyitott volt a MOK-kal való együttműködésre a Belügyminisztérium.

A MOK vezetésével munkacsoportok vizsgálhatják a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos teendőket, a járóbetegellátás, szakrendelői rendszer átalakítására is kidolgozhatnak javaslatot, vizsgálni fogják a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségeit a radiológiában és a patológiában.Pintér Sándor ezeken felül megkérte a MOK-ot, hogy a kirendelésekkel kapcsolatos szabálytalanságokat és méltánytalanságokat gyűjtsék össze.

The post Újból egyeztetett Pintér Sándor és a Magyar Orvosi Kamara appeared first on Forbes.hu.