:

Mit nyomkod Zé?

Mit nyomkod Zé?

Mapy.cz
Ki merem jelenteni, hogy a világ összes turistaútvonala rajta van, még az erdei ösvények is. Számtalan turistatérképet használtam már – a budai hegyekben gyalog és mountain bike-kal is gyakran túrázom, de például Patagóniában is kipróbáltam, és egyértelműen ez a legjobb. Akár hanggal is navigál, és térerő se kell hozzá, csak le kell tölteni előre az adott térképet. Még a magyar turistautak színeit és geometriai formáit is ismeri.

Flyskyhy
Teljes értékű siklóernyős műszer. A telefon giroszkópját és szenzorait használja. Mutatja, mennyivel emelkedem, süllyedek, a tengerszint feletti magasságot, a szélsebességet, kis iránytű jelzi, milyen irányba haladok. Huszonöt éve siklóernyőzöm, ez a főhobbim. Ez az app versenyeken is megállja a helyét, mindent tud. Van speciális siklóernyős műszerem is, szóval ezt tartalékként használom, vagy ha nem akarok nehéz felszerelést vinni magammal.

Xe
Ki lehet tenni kezdőképernyőre a tetszőleges devizanemeket, és beírni az összeget, amit gyorsan más pénznemben szeretnénk látni. Nekem most a jüan van ott, mert nemrég jöttem haza Kínából. Nagyon egyszerű, nagyon praktikus konverter olyankor, amikor az ember külföldön van, és a legegyszerűbben szeretné látni, mi mennyibe kerül. Ha van internetkapcsolat, percenként frissíti az árfolyamokat is.

Splitwise
Mindenki ismeri azt, amikor barátokkal megyünk nyaralni, valaki bevásárol, valaki a vacsorát fizeti, másvalaki az esti taxit, majd a végén mindenféle jegyzetek alapján próbáljuk igazságosan elosztani a költségeket. Itt viszont létre lehet hozni csoportokat azokkal, akikkel osztozni akarunk, hogy dobja szét egyenlő arányban az összeget, vagy csak a csapat néhány tagjával. Az utazás végén mindent összesít, és kiszámolja, ki kinek, mennyivel tartozik.

ChatGPT
A GPT-4 alapú verziót használom, ez fizetős, havi húsz dollár. Ennyit megér a legmodernebb változat. Elkezdtem majdnem mindent megkérdezni tőle. Most például vettem tölcsérliliomot, és a ChatGPT-t kérdeztem meg, télen milyen hőmérsékleten kell majd tárolni. Kísérletezek szöveggenerálással is, bevezetőkhöz, receptekhez – de arra még nem alkalmas, hogy ember helyett dolgozzon. Figyelem, milyen irányba fejlődik – szerintem sok favágómunkát levesz majd a vállunkról.

Premiere Rush
Amikor utazgatok, és amit az Instámon láttok zenés videókat, azokat mindig ezzel szoktam megvágni, akár a buszon zötykölődve, akár a reptéren várakozva. Nincs szükség semmilyen előképzettségre, tapasztalatra, én sem használtam korábban semmilyen vágóprogramot. Nekem ez az app hozta meg a kedvemet, hogy videókat készítsek.

Milyen telefonod van?
iPhone 12.
Mennyi a képernyőidőd?
Nem szoktam ellenőrizni, de nagyon sok.
Le vagy némítva?
Nem, különben nem venném észre a hívásokat, üzeneteket.
Milyen appokért fizetsz?
Spotify, Youtube, Windy, Flyskyhy, ChatGPT.

The post Mit nyomkod Zé? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés