:

Ezek lesznek a következő évtized legfontosabb szakmái

Ezek lesznek a következő évtized legfontosabb szakmái

A mesterséges intelligencia megjelenésével várhatóan jelentős átalakulás fog végbe menni az elkövetkező években a munkaerőpiacon. A fiatalok közül már most sokan készülnek az átállásra, és egyre nagyobb az érdeklődés a számítógépes tudományok iránt. Az AI Skills Needs Analysis tanulmány eredményei szerint a mesterséges intelligenciát használó fejlesztésekhez nem elég, ha csak a szoftverfejlesztők értenek, a vezetők és a döntéshozók körében is szükség lesz tovább- és átképzésekre – írja közleményében a Szövetség a Digitális Gazdaságért.

A tanulmány 12 országban működő több mint négyszáz vállalatot – köztük 45 magyar céget — vett alapul, amelyből kiderült, hogy jelenleg egyértelműen az adatmérnökök, gépi tanulás mérnökök (Machine Learning Engineers) és adattudósok a legkeresettebb technológiai munkakörök. A közeli jövőben azonban egyre több NLP-mérnökre (Natural Language Processing Engineer, vagyis természetesnyelv-felismerésre szakosodott mérnök), illetve gépi látásra specializálódott mérnökre (Computer/Machine Vision Engineer) lesz szükség.

A legfontosabb MI-készségek körét figyelembe véve az is kiderült, hogy azok a munkavállalók a legkeresettebbek, akik képesek megérteni a mesterséges intelligencia bevezetéséből adódó üzleti lehetőségeket.

Egy másik kiemelkedően fontos készség a kiváló minőségű adatok begyűjtése, hiszen precíz források, helyes adatkezelés és feldolgozás nélkül az MI algoritmusok és modellek sem tudnak hatékonyan működni, és döntéseket megfelelően előkészíteni a vezetés számára. A vállalatok ugyancsak elengedhetetlennek tartják, hogy az MI különböző szakterületein egyaránt átfogó ismeretekkel bíró munkavállalókat toborozzanak, vagy neveljenek ki.

A felmérés eredményeiből egyértelműen kiderül az is, hogy a mesterséges intelligenciához közel sem csak a szoftverfejlesztőknek kell érteniük: a szervezeten belül jelenleg a projektmenedzsereknek, termékmenedzsereknek és üzletági menedzsereknek van a leginkább szüksége MI-készségekre a válaszadó cégek szerint.

A közeljövőben a felsővezetőknek, az auditoroknak és a pénzügyi vezetőknek is fel kell vértezniük magukat ezzel a tudással.

Ahhoz, hogy ez a tudás átadható legyen, az ARISA (Mesterséges Intelligencia Készségek Szövetsége) idén három kulcsfontosságú képzést is indít: alapvető MI-készségek a szakpolitikusok és döntéshozók számára, MI tanácsadói készségek, átfogó prompt engineering kurzus.

The post Ezek lesznek a következő évtized legfontosabb szakmái first appeared on 24.hu.