:

Vizsgálja a zéró tolerancia kérdését Lázár minisztériuma

„Összegyűjtik az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatokat”, erősítette meg az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium foglalkozik a zéró tolerancia felülvizsgálatával, tudta meg a 24.hu.

A zéró tolerancia 2008-as bevezetése óta szinte évről évre felvetődik az Európában a legszigorúbbak közé tartozó szabályozás felülvizsgálata. Leginkább a borászok sürgetik, hogy kis mennyiségű alkohol elfogyasztása még megengedett legyen az alkoholt fogyasztók számára – 2008 előtt még 0,8 ezrelékes véralkoholszintig lehetett elmenni. Azóta az ittas sofőrtől a helyszínen el kell venni a jogosítványát, későbbi vizsgálat dönti el, hogy mennyi időre.

A 24.hu kérdésére a Belügyminisztérium hírlapi kacsának nevezte azt a felvetést, miszerint a kormány foglalkozna a zéró tolerancia kérdésével,

a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium viszont megerősítette, hogy áttekintik az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozást.

„A közlekedési tárca a hazai közlekedési kultúra, a közlekedési szabálykövetés növelését fontosnak tartja, ennek jegyében megkezdődött a közlekedési magatartást befolyásoló szabályok általános vizsgálata. A nemzetközi gyakorlat és szabályozás megismerése érdekében készülő felmérés érinti – a többi között – az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok összegyűjtését is”, írják.

A Minisztérium hozzátette, hogy Lázár a július 11-i sajtótájékoztatóján beszélt a témáról. Lázár az Árpád hídi kerékpáros-gázolást követően ezen az eseményen azt jelentette be, hogy felülvizsgálják a KRESZ-t. A miniszter a B kategóriás jogosítvány megszerzésének átalakításról is beszélt, a zéró tolerancia ügyére azonban nem tért ki.

Az újság több forrása is megerősítette, hogy a zéró tolerancia enyhítésének legnagyobb ellenzője Pintér Sándor.

Magyarországon az elmúlt években jelentősen csökkent az ittas járművezetők által okozott balesetek száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2008-ban, a zéró tolerancia bevezetésekor még 2177 ittas vezető okozott balesetet, tavaly már „csak” 1192.

The post Vizsgálja a zéró tolerancia kérdését Lázár minisztériuma appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés