:

Újabb hét, újabb gigaberuházás: kínai akkumulátorgyár érkezik Magyarországra

Újabb hét, újabb gigaberuházás: kínai akkumulátorgyár érkezik Magyarországra

580 milliárdból húz fel gyárat Nyíregyházán a kínai Sunwoda. Az idén bejelentett beruházások közül ez eddig a legnagyobb.

Bejelentést tett csütörtök délelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter: mintegy 580 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a kínai Sunwoda Nyíregyházán. A világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártójának számító cég az első európai üzemét építi fel a városban. Szijjártó elmondása szerint több ezer új munkahely jön létre, az első ütemben 93 milliárd forintból építkeznek.

Szijjártó elmondása szerint az idei évben bejelentett beruházások közül ez eddig a legnagyobb, egyben a harmadik olyan, ami egymilliárd euró feletti értéket képvisel. „Ezzel már biztossá válik azon vállalásunk teljesíthetősége, miszerint a tavalyi beruházási rekordot idén nemcsak meghaladjuk, hanem meg is duplázzuk”, mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a Sunwoda számára a környezetvédelem „kiemelten fontos” (épp ma derült ki, hogy a Samsung-gyár vízellátása miatt természetvédelmi területen irtott fákat több száz méteren Mészáros Lőrinc cége). Az új gyár teljes vízigényének 90 százalékát tisztított szennyvízből fogják biztosítani, és pusztán kézmosási, ivási és egyéb hasonló célokból fognak ivóvizet felhasználni. Emellett szennyvíz-előkezelőt is építenek, áll a minisztérium sajtóközleményében.

Szijjártó egy hónapja Tiencsinben arról beszélt, idén a legtöbb beruházást kínai cégek hozzák majd Magyarországra. Akkor két újabb beruházásról született döntés, 35 milliárd forint értékben. A miniszter akkor kifejtette azt is, hogy „ezek a beruházások alapvetően az elektromos autóipar területén érkeznek Magyarországra”, amiről szerinte „pontosan tudjuk, hogy ez a jövő iparága”, a következő időszakban pedig „amelyik ország megszerzi magának az elektromos autóipari beruházásokat, az biztosan sikeres lesz”. Magyarázata szerint a kínai autóipari beruházások nagy része azért érkezik Magyarországra, mert ott jelentős kapacitásokkal jelen vannak a német járműgyártók is.

The post Újabb hét, újabb gigaberuházás: kínai akkumulátorgyár érkezik Magyarországra appeared first on Forbes.hu.