:

Tiborcz-Jellinek pénzcsatorna: újabb részlet derült ki a milliárdos ügyletekről

Közpénzmilliárdok is vannak a Jellinek Dániel plázamilliárdostól Tiborcz István felé áramló vagyon mögött, írja a G7. Az állami pénzből megmentett MKB Bank bedőlt hitelin is keresett a cég, ami felől hatalmas összeg áramlott Tiborcz felé.

Múlt héten a G7.hu újságírója, Jandó Zoltán részletes cikkben mutatta be, hogyan juthatott el az ország hetedik leggazdagabb emberétől, Jellinek Dánieltől több tízmilliárd forint Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz. 

A cikket mi a Forbes.hu-n itt foglaltuk össze. A történet lényege röviden az, hogy Tiborcz István cégbirodalmába 2019 és 2022 között több mint 27 milliárd forint érkezett egy rejtélyes forrásból, a pénz forrása Jellinek Dániel lehetett. Korábban sosem sikerült alátámasztani, hogy a hagyományos üzleti kapcsolatnál szorosabb pénzügyi viszony van a két milliárdos között, a pénzmozgás részleteit a G7 tárta fel először.

Az újság most újabb részleteket közölt a szoros ügyletekről:

ez alapján súlyos közpénzmilliárdok is megbújnak a Tiborcz István felé áramló vagyon mögött.

A Jellinek Dániel érdekeltségben lévő Hungarian Real Estate Financing Zrt. az elmúlt években sok tízmilliárd forintért vásárolt bedőlt hiteleket. Mások mellett ehhez a céghez került az MKB szanálása során elkülönített ingatlanok és követelések egy jelentős része is. Ez azért fontos, mert azt követően került rá sor, hogy az állam megvette, majd több tízmilliárd forintnyi állami támogatással megmentette az MKB-t.

Azaz itt egy rengeteg közpénzt felemésztő folyamatba került bele Jellinek Dániel cégcsoportja is.

A G7 több forrása is ehhez az ügylethez kötötte Jellinek Dániel és a NER közötti kapcsolat megerősödését. A milliárdos cégcsoportja az ügylettel több tízmilliárd forintnyi, jellemzően ingatlannal fedezett követeléshez jutott, és a portfólióját a következő években tovább bővítette. Ezek nagy része a Hungarian Real Estate Financing Zrt.-hez került; az elmúlt hetekben is tucatnyi olyan ingatlant árvereztek felszámolási eljárások keretében, amikhez még az MKB-portfólió révén jutott hozzá a cég.

A teljes cikk itt olvasható.

The post Tiborcz-Jellinek pénzcsatorna: újabb részlet derült ki a milliárdos ügyletekről appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés