:

Harminc méter magas napórát építenek, ami tele lesz napelemekkel

Harminc méter magas napórát építenek, ami tele lesz napelemekkel

Houstonban építik meg hamarosan a világ legnagyobb napóráját: a 30,5 méter magas ív átjáróként köt majd össze két kerületet az USA déli részén található városban – írja az Interesting Engineering.

A terveket Riccardo Mariano berlini építész készítette el. A szerkezet funkciója kettős: amellett, hogy napóraként működik, elektromos áramot is termel majd. Az Arco del Tiempo (magyarul Időív) nevű építmény tetejét fotovoltaikus panelek borítják majd, amelyek évente összesen 400 ezer kWh energiát is termelhetnek.

A tervezők szerint az Időív művészeti alkotásként, szoborként, közösségi térként és művészeti előadások színhelyeként is funkcionálhat a jövőben, amellett hogy a napelemek lévén folyamatosan energiát termel a városnak.

Az építészeti projekt a Land Art Generator Initiative (LAGI) nevű szervezet munkája: a nonprofit szervezet az éghajlati válságot igyekszik innovatív tervezéssel enyhíteni – írja a hvg. A mostani projekt a 2019-es pályázatra készült, és eredetileg Houston testvérvárosának, Abu-Dzabinak szánták, végül azonban az amerikai város döntött úgy, hogy megépíti a szerkezetet.

The post Harminc méter magas napórát építenek, ami tele lesz napelemekkel first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés