:

Informatikatanárok képzésére indult az Aliz

Informatikatanárok képzésére indult az Aliz

Az Aliznál abban hisznek, hogy társadalmi felelősségvállalásuk akkor sikeres, ha minél több cég követi a példájukat. Nemcsak pénzt adnak, szaktudással, tananyagokkal, oktatással is segítenek.

„Úgy gondoljuk, hogy ha a tanárokat felkészültebbé, motiváltabbá tudjuk tenni, akkor ezt ők továbbadják a diákjaiknak. A cél, hogy az oktatási intézményekből kikerülő fiatalok felkészültek legyenek és rendelkezzenek a piac elvárásainak megfelelő kompetenciákkal” – mondja Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány elnöke. Ezért indították el 2016-ban az InfoTanár Mentor Programot (ITMP), melynek keretében eleinte szakképző intézmények informatikatanárainak biztosítottak mentorálást és valós munkahelyi tapasztalatok megszerzésének lehetőségét. A kezdeményezésre akkora igény volt, hogy aztán újabb lehetőséget nyújtva, az ITMP Klubban ingyenes képzéseket indítottak. A folyamatosan változó tananyag sikeres oktatását segítő kurzusokon az elmúlt 4 évben már több mint 2300 általános iskolai és középiskolai tanár vett részt.

Ebbe a munkába kapcsolódott be 2022-ben a magyar alapítású Aliz, amely elsősorban közepes és nagyvállalatoknak segít bevezetni és használni a Google Cloud szolgáltatásait. Főleg adatokkal és mesterséges intelligenciával foglalkoznak, nemzetközi piacra szállítanak, Németországba és Ázsiába. „Én abban hiszek, hogy ha akár egy magánszemély, akár egy vállalat tud profitot, pénzt csinálni, akkor van bizonyos szintű felelőssége. Lokális és globális is. De lokálisan egyszerűbb előrelendíteni az ügyeket. Az már a cég indulásától kezdve biztos volt, hogy mi szeretnénk a profitunk egy részét olyan ügyek segítésére fordítani, amelyek szerintünk fontosak. Mi is többen informatikai középiskolából vagy egyetemről jöttünk, nagyon sokat köszönhetünk a tanároknak és azoknak az embereknek, akik elindítottak minket. Szeretnénk ebből visszaadni, és egyébként is, Magyarországon az oktatásnak elkel egy kis segítség” – mondja Szatmári Tamás, az Aliz cégvezetője.

A HTTP Alapítvány InfoTanár Mentor Programját tavaly szeptemberben 15 millió forinttal támogatták, ebből képzéseket tudtak indítani és konferenciákat tudtak szervezni.

Azonban nemcsak pénzzel segítenek: képzési helyszínt biztosítanak, az alizos munkatársak pedig – sokszor munkaidejükön túl – részt vesznek a képzések megtartásában és a tananyagok összeállításában is. Így tudják elindítani a verziókezelésről és a szoftvertesztelésről szóló kurzusokat is – ezeket már mind régóta szerette volna megcsinálni az alapítvány. Emellett az alapítvány rendszeresen közvetít ki informatikatanárokat cégekhez, hogy megismerkedjenek a valós piaci igényekkel. Az összekötések szervezésére, szintén az Aliz segítségével, már platform is készül. Az alapítványnál nagyon örültek, hogy a cég kereste meg őket – ilyen már előfordult, de ritka –, ráadásul nem szóltak bele abba, mit és hogyan kérnek a támogatásért cserébe.

Sőt, azt szeretnék, ha más is követné a példájukat. „Ha nekünk fontos egy ügy, akkor az a legjobb, ha jól megy. Én a sikerességem társadalmi felelősségvállalás témában abban mérem, hogy egy társadalmi ügynek mekkora a hatása. Ha mellénk áll még 5–10 cég, akkor sokkal olcsóbban, sokkal nagyobb hatást értem el, jobb a megtérülése a társadalmi felelősségvállalásomnak” – mondja Tamás arról, miért szeretnék, ha más cégek is csatlakoznának a HTTP Alapítvány támogatásához. Az is elég egyértelműnek tűnik, hogy továbbra is érdemes hosszú távon befektetni az informatikaoktatásba. „Lehet, hogy az az idő már elmúlt, amikor az IT cégek szinte mindenkit felvettek, akinek valami köze volt az informatikához. Viszont, válságtól függetlenül, a motivált, jól felkészült szakemberekre még mindig elképesztően nagy az igény. A tanárok támogatásával és képzésével tudunk a leghatékonyabban hozzájárulni ahhoz, hogy egyre több ilyen fiatal szakember jelenhessen meg a munkaerőpiacon” – mondja Zoltán.

The post Informatikatanárok képzésére indult az Aliz appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés