:

Lépj hátra és értékeld újra – 7+1 jel, hogy dolgoznod kell a munkád és magánéleted egyensúlyán

Lépj hátra és értékeld újra – 7+1 jel, hogy dolgoznod kell a munkád és magánéleted egyensúlyán

Nem éri meg a kőkemény munka, ha közben nem tudod élvezni a sikereidet. Ez nem mindig magától értetődő, gyakran csak későn vesszük észre, hogy nem jó az egyensúly. Mutatunk pár jelet, hogyan ismerd fel, ha változtatásra van szükséged.

Itt a nyár, a lehető legjobb időszak arra, hogy eszünkbe jusson: van élet a munkán túl is. Az igazán elkötelezettek persze ilyenkor sem feledkeznek el kitűzött céljaikról, szeretik ilyenkor is kézben tartani a projekteket. Ami nem feltétlenül baj, vagy csak annyira elragad néha a hév, hogy nem tartod károsnak.

Igen ám, de a kimaradás érzése kiegyensúlyozatlansághoz, fáradtsághoz, stresszhez, sőt hosszú távon kiégéshes vezethet. Mindez akár a legpihentetőbb nyaralást, legkedvesebb társas együttlétet is megkeserítheti – írja anyalapunk, a Forbes.com. Hol a határ a céltudatosság és aközött, hogy képtelen vagy pihenni? Mik jelezhetik egyértelműen, hogy felborul a kényes egyensúly munka és magánélet között? Mutatjuk az intő jeleket.

Stresszelj csak nyugodtan, de csináld jól!

1. Folyamatosan becsekkolsz

Legyen az családi vacsora, a gyereked focimeccse, vagy épp nyaralás, azon kapod magad, hogy újra és újra ellenőrzöd a céges levelezést, a projekted haladását? Itt az idő átértékelni a dolgokat.

A feltöltődésre nincs jobb mód annál, ha kis időre hátralépsz a mindennapi feladatoktól. A határok meghúzása ennek remek eszköze. Állíts be időkorlátot az ímélek nézegetésére, tiltsd le egy időre az értesítéseket.

Légy jelen mindig éppen ott, ahol vagy. Ha dolgozol, a munkában, és ha pihensz, ne a feladataidon gondolkodj.

2. Oda a produktivitás és a koncentráció

Az egyik leggyakoribb jele a munka-magánélet egyensúlya megborulásának a termelékenység hiánya. Ilyenkor hiába a túlóra és a ráfeszülés, ha nem születik kívánt eredmény, pláne, ha némi kreativitásra is szükség lenne. Utóbbira ugyanis gyilkos hatással van az ilyesforma erőltetés.

A nyári hónapokban sok iparágban uborkaszezon van, könnyebben tehetők rugalmassá a munkaórák, a szokásosnál is elfogadottabb az otthoni munkavégzés. Utóbbi lehet a természet közelében is, így sokkal nagyobb terünk lehet arra, hogy tegyünk a produktivitás visszanyeréséért. Mivel akár az ebédidőben kivitelezett rövid séta is képes már fokozni a kreativitásunkat, érdemes beiktatni egy-egy jóleső, kisebb-nagyobb szünetet.

Nem mindig vezet eredményre, ha mindent beleadunk, ha felismerjük magunkon a jeleket, jobb megadni a szervezetünknek, amit megkíván.

3. A sikerek sem töltenek el megelégedettséggel

Elérted a nemrég még csak vágyott eredményt, de csak ürességet érzel? Nem ad semmit a végre befejezett projekt sikere? A folyamatos törtetés és munkahelyi őrlődés helyett itt a kiegyensúlyozott életmód ideje.

Térj vissza a hobbijaidhoz, kedvenc sportodhoz, bármihez, ami a munkán kívül érdekel, feltölt. Fontos, hogy ne csak a munka területén tűzzünk ki magunk elé célokat. Szeretsz futni? Kezdj el készülni az első versenyedre. A kirándulás kapcsol ki? Teljesítsd a kéktúrát.

Ünnepeld meg a győzelmeidet! Jutalmazd meg magadat és a családodat azokért az áldozatokért, amit a te sikereidért hoztak. Energiáid megújulnak, új perspektívákat nyílnak meg előtted.

4. Fizikailag és érzelmileg is kimerültél

Az egyensúly hiányának egyértelmű jele az állandó túlterheltség, kimerültség, stressz, a határidők betartásának állandó nehézsége. Mindez a jóllétre is hatással van, ami megmutatkozhat alvászavarokban, idegességben, fokozott irritáltságban vagy elhanyagolt társas kapcsolatokban is.

Ha így érzed magad, itt az ideje priorizálnod. Mik a jelenlegi felelősségeid és elkötelezettségeid? Mi az, ami ezek közül igazán számít? Hol köthetsz kompromisszumot? Hol van szükség a keretek és határok meghúzására?

Eszerint oszd be az idődet és az energiáidat, fókuszálj arra, ami az egyéni értékeiddel és céljaiddal is összhangban van. 

5. Nincs időd arra, hogy jól is érezd magad

Ha valaki megkérdezi tőled, mi újság, és te csak és kizárólag a munkádról mesélsz, akkor nem vagy egyensúlyban. Használd ki a nyarat, tölts több időt a családoddal, építsd a kapcsolataidat, látogass el helyekre a bakancslistádon.

A kreativitásodnak és a produktivitásodnak szünetre, térre, tapasztalatokra, és mindenekelőtt változatosságra van szüksége, hogy megújuljon.

Ne hagyj fel a munkával, csak biztosíts időt a szórakozásra is.

6. A munka nem más, mint teljesítendő feladat

A kiégés sokféleképpen jelentkezhet, de az egyik legegyértelműbb jele, hogy már nem érezzük az energiát, nem kerülünk flow-ba közben. A napi feladatokat nem teljesítjük, inkább csak letudjuk. Nem keressük a kihívást, a könnyebb megoldás felé fordulunk.

Ez alkalmazottként is problémás, de vállalkozóként veszélyeztetheti nemcsak a cég sikerét, hanem egyenesen a létét is.

Ha lehet, vegyél ki hosszabb szabadságot, de ha erre nincs lehetőség, iktass be több kisebb szünetet a munkarendedbe, amikor teljesen kiléphetsz a mókuskerékből. Hogy visszatérve már ne is érezd annak.

7. Lelkiismeretfurdalásod van a pihenéstől

Előfordulhat, hogy végigmész a fentieken, ettől viszont folyamatosan lelkiismeretfurdalásod van, hiszen a kollégák továbbra is keményen dolgoznak. Fontos szem előtt tartanod, hogy az életminőséged megfelelő szinten tartásához és a munkateljesítményedhez a lazulásra is szükség van.

Ha a céged vagy karriered érdekében elhanyagolod önmagadat, annak az élet minden területén meglesznek a hatásai.

+1: Aggódik a család és a baráti kör

Érdemes hallgatni a hozzánk legközebb állókra, a családtagok és barátok jelzik először, ha megborul az életünk összhangja.

Ha aggodalmukat fejezik ki arról, hogy a túl sok munka a családi élet és az együttlét rovására megy, hallgassunk rájuk és tegyük meg a szükséges intézkedéseket.

Biztosan nem önös érdekből aggódnak értünk.

The post Lépj hátra és értékeld újra – 7+1 jel, hogy dolgoznod kell a munkád és magánéleted egyensúlyán appeared first on Forbes.hu.