:

Sikeres életre nevelnek

Sikeres életre nevelnek

A Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) létrehozásának köszönhetően már nem csak a fővárosban, hanem vidéken is elérhető magas színvonalú angol tannyelvű oktatás. Ehhez nemrég megérkezett a nemzetközi elismerés: működésének negyedik évében az iskola megszerezte az International Baccalaureate (IB), azaz a Nemzetközi Érettségi rendszerű tanterv mindhárom – Primary Years Programme (alsó tagozat), Middle Years Programme (felsőtagozat) és Diploma Programme (érettségi előtti utolsó két év) – akkreditációját. Tom McLean, az intézmény igazgatója elmondta: végig az volt a cél, hogy az óvodától az érettségiig tartó, nemzetközi oktatást hozzanak létre Debrecenben.

A ma még nem létező munkahelyek betöltésére készítenek fel

„Az iskola alapításánál döntő szerepet játszott Debrecen gazdasági fellendítésének terve, mert egy ilyen intézmény nélkül a nemzetközi munkaerő gyerekei nem tudnák fenntartani az oktatás folyamatosságát” – utalt a városba települt nagyvállalatok (például CATL, BMW) kollektíváira Tom McLean.. Az igazgató szerint egy olyan család, amelyik akár Mexikóból, Németországból vagy Kínából érkezik ide, IB rendszerben szeretné elhelyezni a gyermekét, hiszen a magyar oktatásból nehéz lenne másra visszaállni, ráadásul az ISD nagyon fejlett szemlélettel tanít.

„Az oktatásban a hangsúly a fogalmi megértésre, nem pedig a tényszerű információk megjegyzésére helyeződik. A fogalmi megértés átültethető különböző kontextusokba, és egy sokkal összetettebb gondolkodást eredményez” – magyarázta Tom McLean. Úgy véli, lényeges különbség a hagyományos oktatáshoz képest az, hogy az ISD – és az IB tanterv mindenhol a világban – olyan készségekre összpontosít, mint a kommunikáció, az együttműködés, a kutatás és az önmenedzselés.

Ha a jövő munkaerejét olyan környezetben képzeljük el, ami egyre automatizáltabb és tele van mesterséges intelligenciával, akkor a készségeket e-állások betöltésére kell felkészíteni – vallja az intézmény. Fontos a másokkal való együttműködés, a hatékony kommunikáció és a kreatív problémamegoldás, mivel a diákoknak később tudniuk kell globális szinten együtt dolgozni másokkal, annak ellenére, hogy eltérő a kulturális hátterük és az anyanyelvük.

Erős etikai keretek egy szebb jövőért

„Az IB fő küldetése az, hogy a világot jobb hellyé tegyük” – fogalmazott az igazgató. A tanárok tanulóközpontúak, együttműködőek és a növekedésre törekednek – éppen ezért kooperatív, kutatásvezérelt módszertan segítségével tanítanak, ahelyett, hogy bemagoltatnák az anyagot. „A tanulóknak etikus, kritikus gondolkodókká kell válniuk, hogy saját döntéseket tudjanak hozni és inkább egy közösség részei legyenek, mint elszigetelt egyének. Mi megtanítjuk őket arra, hogy kreatívan hozzanak létre új és számottevő felismeréseket.” Az IB oktatási rendszerről köztudott, hogy az egyik legjobb felkészítő az egyetemi képzésre – erősítette meg Tom McLean. A titok az, hogy a gyerekek nem azért tanulnak, mert azt mondták nekik, hanem azért, mert belső motivációt fejlesztenek ki a tanuláshoz. Ez óriási különbség, hiszen képessé válnak arra, hogy később tudatosan irányítsák az életüket. Az intézményvezető nem kevesebbet vár el a szintén IB rendszerben tanuló fiaitól: „szeretném, ha önálló gondolkodókká válnának, így fontos, hogy nagyon erős etikai kereteket kapjanak, illetve pozitív hatást gyakoroljanak a közösségre, amiben élnek, mert hiszem, hogy ez teremt jó alapokat társadalmi szinten is”.

The post Sikeres életre nevelnek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés