:

Mi is veszünk? A zöldek szerint drágák, veszélyesek a kicsibe csomagolt régi nagy atomerőművek

Fejlesztés alatt álló termékét, a kis moduláris atomerőműveket kínálja eladásra többek közt a magyar kormánynak is a Rolls-Royce. Az energiaipar új kedvencei a zöldek szerint báránybőrbe bújt farkasok.

Tucatnyi tanulmányúton vettek már részt magyar hivatalnokok és energetikai szakértők, hogy megismerjék a Rolls-Royce új fejlesztését, az úgynevezett kis moduláris atomerőműveket (SMR) – írja a Válasz Online.

A magyar kormány egyelőre nem tárgyal beszerzésről, a cseh és a lengyel vezetés már részéről viszont már vannak aláírt szándéknyilatkozatok is. Érdeklődés ízért itthonról is van, és idén már több delegáció látogatott el a Rolls-Royce központjába.

Több ebből A világ legmagasabb épületében is a soproni cég poharaiba töltenek KSH: Így áll a munkaerőpiac a legújabb számok szerint

Tanulmányutakat, bemutatókat szerveztek kormányzati hivatalnokoknak, például az OAH (Országos Atomenergia Hivatal) és a nagy magyar energetikai vállalatok (MVM, Mol) munkatársainak is.

A britek szerint másként nem lehet leszakadni a globális felmelegedést okozó fosszilis energiahordozókról.

Az SMR-ekkel kísérletező nagyvállalatok állítása szerint képesek kisebb atomerőművek sorozatgyártására, amelyeket előre legyártott elemekből a helyszínen raknának össze. Szerényebb méretük miatt az ígéret szerint gyorsabb és egyszerűbb lesz a felépítésük, és fix áron lehet majd rájuk szerződést kötni.

Egyelőre nincs a világon civil használatra engedélyezett, sorozatgyártásban készülő kis reaktor.

Az SMR egyelőre csak tervezőasztalokon létezik, de világszerte mintegy 50 cég kísérletezik vele, és a verseny egyre élesebb köztük.

Európában a Rolls-Royce áll a legjobban a tervezéssel, a modelljüket már beadták engedélyeztetésre a brit nukleáris hatóságnak, bár a dizájn még nem végleges.

A Rolls-Royce konstrukciója a legnagyobb a fejlesztés alatt álló típusok közül: a teljesítménye 470 megawatt (MW) lesz. Összehasonlításul: a jelenleg működő négy paksi blokk egyenként 500 MW-os, Paks II pedig két darab, egyenként 1200 MW-os blokkból állna.

A zöld mozgalmak és számos közgazdász arra figyelmeztetnek, hogy eszetlen pénzszórás a kis atomerőművekre építeni a jövőt.

A kritikusok szerint

hiába tűnnek a kis erőművek olcsóbbnak a nagyoknál, soha nem épülhet belőlük annyi, hogy a befektetőknek a végén tényleg megérje. Ennél is komolyabb gond, hogy épp olyan veszélyes üzemek, mint a nagy atomerőművek, és minél több működik belőlük, annál nagyobb egy üzemzavar esélye. A kiégett fűtőelemek tárolása is egyre súlyosabb probléma lesz, ezeket évezredekre betonszarkofágokban kell elhelyezni, hogy sugárzásukkal ne veszélyeztessék a környezetet.

A zöld érvelés szerint érdemesebb lenne a kis atomerőművekre szánt pénzt megújulókba fektetni, ahol a technológia gyorsan fejlődik, egyre olcsóbb a nap- és szélerőművek telepítése, és ha az európai hálózatokat rendesen összekötnék, akkor az időjárás okozta bizonytalanságok is kevésbé veszélyeztetnék az ellátást.

The post Mi is veszünk? A zöldek szerint drágák, veszélyesek a kicsibe csomagolt régi nagy atomerőművek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés