:

Ingatlaneladással tudott csak nyereséges lenni itthon a Tesco

Nyereséggel zárta az üzleti évét a magyarországi Tesco, de ez csak ingatlaneladásainak volt köszönhető. Anélkül 1,4 milliárd forintos vesztesége lett volna.

Közel húszmilliárdos profitot hozott össze a Tesco egy év alatt, de ez nem a bolti vásárlásokon múlt.

19,6 milliárd forintos nyereségét a 2022 márciusa és 2023 februárja közötti üzleti évben 14 bevásárlóközpont eladásának köszönheti, ezzel 21 milliárd forintos bevételre tett szert – írja a hvg.hu a cég éves beszámolója alapján.

Több ebből Mi is veszünk? A zöldek szerint drágák, veszélyesek a kicsibe csomagolt régi nagy atomerőművek A világ legmagasabb épületében is a soproni cég poharaiba töltenek

A nyereséget teljes egészében kivették osztalékként a tulajdonosok, 99,75 százalékban a nemzetközi anyavállalat, a Tesco Holding.

A beszámoló szerint a Tesco-Global Áruházak Zrt. árbevétele 723 milliárd forint lett, ami mintegy 16 százalékkal több, mint az előző évben.

Az infláció figyelembe vételével látható, hogy kevesebb terméket adtak el, miközben az áruk beszerzési értéke 430-ról 498 milliárd forintra nőtt.

Kevesebb dolgozó, béremeléssel

A Tesco 9126 embert alkalmazott ebben az üzleti évben, ami jelentős csökkenés ahhoz képest, hogy tavaly még 9435, két évvel korábban 10 969 dolgozó volt ott.

A bérköltség 40,8-ról 44,2 milliárd forintra nőtt, vagyis egy dolgozó átlagos bére havi 361 ezerről 403 ezerre nőtt. Ez 11,6 százalékos, jóval az infláció alatti béremelkedést jelent.

Az is kiderült, hogy míg az előző üzleti évben 12,9 milliárd forint kiskereskedelmi különadót fizetett a Tescó, most már 26,7 milliárdot.

The post Ingatlaneladással tudott csak nyereséges lenni itthon a Tesco appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés