:
Breaking News

Vagyonkezelés vagy pénzégetés: ennyi veszteséget mutatott az MNV

Az elmúlt négy évben veszteséget mutatott az állami vagyonkezelés, ezen a címen újabb több százmilliárd forintot égetett el a kormány.

Tavaly az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. állami vagyonkezelési “eredménye” mínusz 371 milliárd forintra rúgott. Ez derül ki a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által jegyzett, most nyilvánosságra hozott, az állami cégek esetében a közgyűlési határozatot helyettesítő tulajdonosi iratból – írja a Népszava. Az elmúlt négy évben az állami vagyonkezelés rendre veszteséget mutatott.

Ez az összeg még így is kevesebb, mint a 2021-es  486 milliárdos mínusz.

Több ebből Irány a benzinkutak, megint nagy mértékben emelkedni fognak az árak Nem gyógyul a forint

A lapnak az MNV-beszámolók alapján végzett számításai szerint 2019-2022 között ezen a jogcímen a kormány

összesen 1431 milliárd forint közpénzt vert el.

Az állami vagyonkezelés a NER 13 éve alatt tehát egy fillérrel sem növelte a közbevételeket, ami komoly hatékonysági kérdéseket vet fel.

A veszteséges működés ellenére a magyar állam vagyonának könyv szerinti értéke a 2021-es 11 266 milliárd forintról tavaly 11 855 milliárdra nőtt.

A kormány így hivatkozhat arra, hogy az állami vagyon még gyarapodott is.

A beszámoló alapján viszont ez egy fő okra vezethető vissza: a magyar állami “immateriális javainak” értéke egy év alatt kétszeresére, 1265 milliárdra ugrott.

Ez a mintegy 640 milliárdos vagyonnövekmény, legalábbis a beszámoló tanúsága szerint, szinte kizárólag a föld alatt lévő, ki nem termelt ásványok nyilvántartási értékének emelkedéséből származik.

The post Vagyonkezelés vagy pénzégetés: ennyi veszteséget mutatott az MNV appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés