:

Mást mond Matolcsy a kínai lapban: most akkor csapda vagy lehetőség az akkumulátoripar?

Mást mond Matolcsy a kínai lapban: most akkor csapda vagy lehetőség az akkumulátoripar?

Miután márciusban Matolcsy György még élesen bírált a kormány gazdaságpolitikájának egyes elemeit, főként a távol-keleti beruházásokból épülő akkumulátorgyártás fellendülését, nemrég egy kínai lapban már lelkesedéssel írt ezekről a beruházásokról.

Az MNB-elnök márciusban parlamenti beszámolójában csapdának nevezte a külföldi működőtőkére épülő akkumulátorgyártást. Július elején azonban az egyik nagy kínai pártállami napilapban, a Zhongguo Ribao/China Daily-ben már másként írt.

Több ebből Újabb akkumulátorgyár érkezik, de még erről sem szóltak Hallgat róla, pedig átalakítaná a rezsicsökkentést a kormány

Véleménycikkében Matolcsy átalakuló világrendről (benne egy gyümölcsöző magyar-kínai kapcsolatrendszerről) ír, üdvözli, hogy Magyarország az európai országok közül elsőként csatlakozott az Út és Övezet Kezdeményezéshez, sőt, hitet tesz „Eurázsia” felemelkedése mellett – szúrta ki a Political Capital.

A 444.hu feltette a kérdést az MNB-nek, miért változott a bankelnök kommunikációja.

A jegybank szerint „Nincs ellentmondás, a jegybank és Matolcsy György elnök úr álláspontja változatlan.

Egyszerre van szükség Magyarországon a keleti nyitásra, a beáramló – minél több területet érintő – működőtőke-befektetésre (FDI-ra) és a hazai hozzáadott értek növelésére.”

A jegybank szerint a parlamenti beszédben is kiemelte Matolcsy, hogy az olyan tőkebefektetés előnyös, amely „új technológiát és tudást hoz, valamint új piacokat nyit”, alacsony hozzáadott értékű tevékenységekre viszont nem lehet felzárkózási stratégiát építeni.

Az MNB szerint ezzel összhangban van, amit a Csonghu Zsipao/China Daily hasábjain írt Matolcsy az új energiával működő járművek globális ellátási láncának élvonalába kerülésről.

The post Mást mond Matolcsy a kínai lapban: most akkor csapda vagy lehetőség az akkumulátoripar? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés