:

Energetikai szaktanácsadás: Elon Musknak is bejött

Energetikai szaktanácsadás: Elon Musknak is bejött

Kevesen vesznek igénybe energetikai szaktanácsadót Magyarországon. Az ENCO Group beszerzésben, jogi tanácsadásban, pályázati támogatásban és adókedvezményekben is tud segíteni – hogy csak pár dolgot emeljünk ki.

„Az energetikai tanácsadói területről senki, semmit nem tud. A legtöbben azt hiszik, hogy csak a nagyobb energiaszolgáltatók léteznek. Azt nem tudják, hogy vannak cégek, amelyek ismerik a termékeket, a szolgáltatások részleteit, a jogi kötelezettségeket és az iparági elvárásokat a beruházásoktól a mindennapi szolgáltatások igénybevételéig. Ismerjük a kereskedői elvárásokat és a fogyasztó érdekében alkalmazható kedvezményeket” – mondja Czöndör Gusztáv, az ENCO Europe Energetikai Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. Az ENCO Group energetikai szaktanácsadással foglalkozik, lefedik az energetika teljes vertikumát: energiabeszerzéssel, beruházásokkal, üzemeltetéssel kapcsolatos szakmai kérdésekben ugyanúgy kompetensek, mint a jogi tanácsadással, adókedvezményekkel, EKR-rel, karbonmenedzsmenttel, fenntarthatósággal, ESG-vel és a törvényi kötelezettségek teljesítésével összefüggő ügyekben.

A mostani válság kezdete óta már szinte senkinek sem kell magyarázni, hogy az energetikával mindenképpen foglalkozni kell, azt viszont kevesen tudják, hogyan kellene. Ma Magyarországon 220 ezer cégnek kell a versenypiacról energiát vásárolnia, a fogyasztók nagyobb részének jól jönne a szaktanácsadás (sokaknak pedig kötelező is azt igénybe venni, gondoljunk például a nagyvállalati auditra). Ehhez a tudás megvan a magyar piacon, a szakemberek elérhetőek, csak kevesen ismerik őket.

Az átlagfogyasztó abból indul ki az energetikában is, hogy a szolgáltató cégnek van protokollja, ő nem tud sérülni. A gond az, hogy többnyire ez csak a lakossági fogyasztóknál van így”

– mondja Czöndör Gusztáv. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy cégként máshogy működik az energetikai szolgáltatások igénybevétele, mint lakossági fogyasztóként: több a lehetőség, de mindenkinek magának kell vállalnia a fogyasztása utáni felelősséget.

„A szolgáltatók nem mumusok: az a feladatuk, hogy működtessék a villamosenergia- és gázenergia-hálózatot, hogy az ügyfél fogyasztani tudjon. Abból indulnak ki, hogy az ügyfél pontosan tisztában van azzal, mit vásárol és vásárolhatna, ismerik a jogszabályokat. Tapasztalatom szerint a fogyasztók nem naprakészek, ami sok esetben következményekkel jár” – mondja. Elég csak a hálózati díjtételek rendszeres emelésére, az EKR díjtétel kereskedőnként eltérő megnevezésére a számlákon, vagy az elmúlt hónapokban a tőzsdei termékek árazása körüli számlaértelmezésekre gondolni. Vannak ügyfeleink, akik előre fizetés mellett hónapokig nem kaptak elszámolást a befizetéseikről, vagy számlát sem kaptak hónapokig adatok hiányában. Ilyenkor jobb elébe menni a feladatnak és szakmai támogatással felkeresni a szolgáltatót.

Ráadásul az energiaárak óriási ingadozáson mennek át, a korábbi évek nyugalmához képest káosz volt a piacon tavaly is és idén is, sok cég rossz feltételekbe ragadt bele – az ENCO Group őket energetikai jogászokkal tudja segíteni. Érdemes volt megpróbálni újratárgyalni a szerződéses feltételeket. Ebben több kereskedő is igyekezett partner lenni, de azóta kormányzati döntés is született erre az igényre reagálva.

Tavaly októberben rengeteg kétségbeesett telefonhívást kaptunk, sokszor a kollégák túlóráztak, hogy segíteni tudjanak az ügyfeleknek. Volt olyan időszak, amikor már nem üzleti szolgáltatás, hanem társadalmi felelősségvállalás volt megválaszolni a megkereséseket.”

„Az emberek azt feltételezik, hogy Elon Musk véletlenül épít nyereséges Gigafactoryt Németországban. Pontosan olyan szakcégek, mint amilyenek mi is vagyunk, modellezik le a teljes építkezést, beüzemelést, költségeket az utolsó csavarig. Pontosan megmondják a megtérülési időt” – teszi hozzá Czöndör Gusztáv.

Aki nem hiszi, járjon utána!

The post Energetikai szaktanácsadás: Elon Musknak is bejött appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés