Koszovóban megismerték a túró rudit, sőt a tejmentes változatát is
- Bellacafe.hu
- 27 Jul, 2023
- Címkék: #Gastrokultúra # Dr. Németh Csaba # ToTu
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a ToTu-termékek gyártójának kutatás-fejlesztési csapata Koszovóban, a Prizreni Egyetemen megrendezett nemzetközi szimpóziumon vett részt, amelynek kiemelt témaköre volt az emberi egészség megőrzése, javítása.
Éppen ezért az olyan innovatív magyar élelmiszerek bemutatása és felhasználási lehetőségeinek ismertetése, mint a magas fehérje-tartalmú, szénhidrátot és zsírt nem tartalmazó túró-, sajtkrém-, tejföl-helyettesítő hatalmas érdeklődés mellett történhetett meg.
A rendezvényen olyan egyetemek képviseltették magukat, mint a Iowa State University (USA), University of Wyoming (USA) vagy éppen az University „Mother Theresa” (Észak-Macedónia). Így még nagyobb megtiszteltetés volt a magyar élelmiszer-termék innovációk ismertetése.
„Az igazán jó tejtermék-helyettesítők nem csak optikai és íz hasonmását jelentik az eredeti tejtermékeknek, hanem azokkal a sütési, főzési tulajdonságaik is megegyeznek. Így például egy túró-alternatívával szemben jogos igény, hogy segítségével tejmentes túrógombóc, túróspite vagy éppen a Koszovóban is bemutatott túró desszert készülhessen. Azonban a mi fejlesztéseink túl is mutatnak az egyszerű tejmentesítésen, hiszen az alacsony cukor és kalória tartalom segít számos fogyasztó egészségének megőrzésében, a diétázóknak és sportolóknak a céljaik elérésében.” – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.
Fotó: Juhász MelindaA ToTu termékekkel készült finomságokkal sok más tejes finomság is kiváltható a házi készítésű túró rúdi vagy túrógombóc mellett. Itt van például egy tej-, glutén- és cukormentes vaníliakrémes meggyes mákkocka recept:
a tésztához: 10 tojásfehérje, 20 dkg darált mák, 2 dkg gm rizsliszt, 8 dkg por eritrit, só
a krémhez: 6 dl ToTu tej, 8 dkg gm és tejmentes vaníliás pudingpor, 15 dkg eritrit, 10 dkg kókuszolaj
továbbá: 20 dkg meggy (lecsepegtetett cukormentes befőtt is jó)
A tésztához a tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, hozzáforgatjuk a mák, a rizsliszt és az eritrit keverékét. Sütőpapíros lemezre kenjük, majd 160°C-os sütőben 20 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. A papírt eltávolítjuk, majd két egyforma részre (nem lapra!) vágjuk.
A krém hozzávalóit folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Rákenjük az egyik lapra. Megszórjuk a meggyel. Befedjük a másik lappal, végül hűtőbe tesszük, amíg a krém teljesen meg nem szilárdul.
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek
The post Koszovóban megismerték a túró rudit, sőt a tejmentes változatát is appeared first on BellaCafe.hu.
Hasonló tartalmak
Edzés a terhesség első heteiben
- Barátnõ.com
- 21 Nov, 2024
Miért ferdül el a gerincünk?
- Barátnõ.com
- 21 Nov, 2024