:

Egyre látványosabban csökkentik a hitelkamatokat a bankok

Szaporodnak a kamatcsökkentések a hiteleknél, a lakossági hitelek követik a lefelé tartó referenciamutatókat.

Három hónappal ezelőtt kamatcsökkentési ciklusba kezdett a jegybank, az irányadó kamat ennek köszönhetően 18 százalékról július végére 15 százalékra csökkent. Ezzel párhuzamosan a lakossági hitelekre ható referenciakamatok is csökkennek, derül ki a Bank360 kamatfigyelő összeállításából.

A lakáshitelek kamatai kisebb lépésekben araszolna lefelé, és a drágább személyi kölcsönök árait is egyre több bank mérsékli. Az elmúlt hetekben gyakoribbá váltak a kamatváltoztatások, a hónap elején megszokott módosítások mellett több bank újra hóközi kamatcsökkentést hajtott végre júliusban, amit augusztus elején további vágások követtek. 

Cetelem, Erste, OTP

A Bank360.hu kamatfigyelő összesítése szerint július közepén például a Cetelem a személyi kölcsönök kamatán változtatva. Ez nem mindenkinek jelent jó hírt:

az alacsonyabb jövedelműeknek drágultak a hitelek, a magasabb jövedelmet igazolók azonban jelentősen alacsonyabb kamattal számolhatnak.

3 százalékponttal emelkedett a kamat azoknak az igénylőknek, akik havi nettó 250 ezer forintnál kevesebb jövedelmet tudnak igazolni az igénylésnél, 250 000 – 400 000 forint közötti jövedelemnél pedig a kamat változatlan maradt. Az ennél magasabb jövedelemsávokban azonban kamatcsökkenés történt.

Az Erste Bank a Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön feltételein módosított, június után ismét. Az OTP Bank szintén a fogyasztóbarát személyi kölcsön feltételein módosított augusztus 1-től. Júniusban és júliusban is csökkentett a személyi hitelek kamatain, többek között a lakásfelújításra igényelhető kölcsönnél és a fogyasztóbarát kölcsönnél is. 

Ez történik a jelzáloghiteleknél

Az MBH Bank július közepén még emelt a kamatokon, de más nagy bank nem módosított felfelé. A Raiffeisen Bank az elmúlt két hétben kétszer is hozzányúlt a kamatokhoz. Július 17-én egységesen 0,20 százalékponttal csökkentett a jelzáloghitelek kamatain, így azok 9,84 százalékra csökkentek. Ezután augusztus 1-jén is mérsékelt még a kamatot.Az OTP Bank augusztustól közvetve csökkentett a jelzáloghitelek kamatain, ugyanis emelte az elérhető Hűség kamatkedvezmények mértékét.A K&H Bank szintén csökkentett, augusztustól a zöld hitelcélra felvehető lakáshitelek kamatát az igazolt jövedelemtől és a felvett hitelösszegtől függően 0,33-0,48 százalékponttal mérsékelte, valamint ugyanígy tett a hitelkiváltásra felvehető kölcsönnel és a Minősített Fogyasztóbarát lakáshitellel is.

Borítókép: Budapest, 2021. május 24. Eladó lakást hirdetõ felirat egy erkélyen a fõváros VIII. kerületében Józsefvárosban, az Illés utcában lévõ lakóházon. MTVA/Bizományosi: Róka László

The post Egyre látványosabban csökkentik a hitelkamatokat a bankok appeared first on Forbes.hu.