:

Ennyit kereshetnek a tanárok, íme a kormány terve

Ennyit kereshetnek a tanárok, íme a kormány terve

Akár háromszoros bérkülönbség is lehet egy bérsávon belül a tanárok között, illetve jön a küzdelem a tanárhiánnyal, és a tanári eskü. Megjelent a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezete.

A rendelettervezet szerint a tanári fizetéseknél a Belügyminisztérium óriási mozgásteret hagyott az iskolák fenntartóinak, így elképzelhető olyan helyzet, hogy két, ugyanolyan sávba tartozó tanár közül az egyik majdnem háromszor annyit keres, mint a másik. A szakszervezet attól tart, hogy teljesen szubjektíven fognak arról dönteni, ki mennyit keres, írta cikkében a hvg.hu.

Több mint ötezer pedagógus mondhat fel szeptemberig

Van pár nap véleményezni

Augusztus nyolcadikáig lehet véleményezni a státusztörvény rendelettervezetét, melyet a kormány kitett a honlapjára, a Belügyminisztérium pedig a szakszervezetek képviselőit péntekre egyeztetésre hívta.

Bár a kormány korábban bruttó 700-800 ezer forintos fizetésekről beszélt, a rendelettervezet ennél a számnál egyszerre optimistább és pesszimistább is. Nem nyúltak hozzá a korábban is meglévő pedagógusi besorolásokhoz, viszont széles bérsávokat határoztak meg, amikben a korábban ígért bér helyett 400 és 1,5 millió közé lőtték a fizetéseket:

pedagógus I. besorolás esetén bruttó 410 ezer forint és 1,065 millió forint között,pedagógus II. besorolás esetén bruttó 430 ezer forint és 1,135 millió forint között,mesterpedagógus esetén bruttó 520 ezer forint és 1,365 millió forint között,kutatótanár esetén bruttó 640 ezer forint és 1,47 millió forint között.

A több százezer forintos sávokkal csak az a probléma, hogy ennél konkrétabb kapaszkodót a munkáltatók, állami iskolák esetében pedig a tankerületek vezetői a jelenlegi információk szerint nem kapnak azzal kapcsolatban, hogy a sávokon belül ki mennyit kereshet. 

The post Ennyit kereshetnek a tanárok, íme a kormány terve appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés