:

Vasszigorral csapna le a kínai kormány a telefonfüggő fiatalokra

Vasszigorral csapna le a kínai kormány a telefonfüggő fiatalokra

Korlátozná a fiatalkorúak internethez való hozzáférését a kínai kormány – írja a Gizmodo egy szerdán közzétett rendelettervezet alapján. A 18 éven aluli gyermekekre korcsoportonként más-más szabályok vonatkoznának.

A Kínai Kibertér-felügyelet (CAC) javaslata szerint bevezetne egy úgynevezett „kiskorú üzemmódot” a mobilokon, amely életkortól függően korlátozná, hogy milyen típusú tartalmakhoz férhetnek hozzá a kiskorúak. Az új jogszabály értelmében a 18 éven aluliak este 22 óra és reggel 6 óra között nem mobilozhatnak majd. A szabályok betartatása a szülők feladata lesz, ha pedig az életkorhoz rendelt időnél többet netezne egy fiatal, a szülővel alá kell íratnia erről egy nyilatkozatot.

A rendelettervezet szerint a nyolc év alattiak csak napi 40 percig használhatják majd okostelefonjukat, míg a 8 és 16 év közöttiek napi egy órán át. A 16 és 18 év közötti kiskorúaknak naponta legfeljebb két órát hagynának telefonozásra.

A rendelet lebontja az életkor szerinti tartalomszolgáltatásokat is. A három év alatti gyermekek számára a gyermekdalokhoz és a felvilágosító oktatáshoz való hozzáférést ajánlanak. A 8 és 12 év közötti korosztály tagjai az általános műveltséghez és az életvezetési ismeretekhez kötődő anyagokat nézhetnék meg, valamint a kínai kormány által megfelelőnek ítélt híreket.

Ezen felül az alkalmazások gyártóira is nagyobb felelősség hárul: azonosítaniuk kell minden illegális információt, például a kiskorúak fizikai és mentális egészségét befolyásoló híreket. A rendelet nem fejti ki részletesen, hogy ez pontosan mit takar, és azt sem részletezi, milyen szankciókat kaphatnak a gyártók, vagy a szülők. Nem ez az első kísérlet a kínai kormány részéről, hogy megregulázzák a fiatalok internetes tevékenységét. Nemrégiben sikeresen elfogadtak egy olyan törvényt, amely szerint a kiskorúak nem videójátékozhatnak többet heti három óránál.

The post Vasszigorral csapna le a kínai kormány a telefonfüggő fiatalokra first appeared on 24.hu.