:
Breaking News

A szaúdiak folytatják, sőt, lehet, hogy még jobban beleállnak. Mi lesz az olajárakkal?

A szaúdiak folytatják, sőt, lehet, hogy még jobban beleállnak. Mi lesz az olajárakkal?

Szeptemberig meghosszabbítja napi olajkitermelésének 1 millió hordós megvágását Szaúd-Arábia – közölte a szaúdi állami hírügynökség csütörtökön.

A monarchia szeptemberi olajkitermelése ezzel körülbelül napi 9 millió hordó lesz. Friss közleményükben azt is megjegyzik:

szeptember után még tovább hosszabbodhat vagy mélyülhet a szaúdi kitermeléscsökkentés.

Ezzel újabb egy hónappal hosszabbítja meg az OPEC+-tagország (Kőolaj-kitermelő Országok Szervezete – OPEC – a kartellen kívüli országokkal együtt) azt a döntését, hogy napi egymillió hordóval kevesebbet nyersolajat termel ki.

Celebfizetések: ennyit keres Balázs és Majka, Kasza Tibi mindenkit leköröz

Előzmények

Szaúd-Arábia a kartellel júniusban egyeztetve még a múlt hónapban kezdte meg az egymillió hordós vágást (mármint a korábban bejelentett vállalások után). Így tehát három hónapig már biztosan érvényben lesz az önkéntes csökkentés.

Akkor a lépés okaként a globális energiakereslet lassulása miatti aggodalmakat jelölték meg, a szaúdiak mínusz egymillió hordója mellett pedig a többi OPEC-tag napi további 1,66 millió hordóval kevesebb olajat termel ki 2024 végéig.

Olajár

Ami a keresletre gyakorolt hatását illeti, Brent típusú nyersolaj hordójának előző napi záróárfolyama 82,41 dollár volt, ehhez képest a bejelentéssel 83,80 dollárig is felment. Most még egyelőre visszakorrigált az árfolyam.

A kartell júniusi egyeztetésekor még 76 dollár körül volt a jegyzés, ehhez képest augusztus elején már a 84-85 dolláros szinteket is megjárta.

A Brent típusú olaj ára augusztus 3-án. Forrás: Google Financ

The post A szaúdiak folytatják, sőt, lehet, hogy még jobban beleállnak. Mi lesz az olajárakkal? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés