:

Továbbra sincs jól a kiskereskedelem, de nyár elején azért ránk tör a vásárlási láz

Továbbra sem fényesek a kiskereskedelmi adatok, de mintha új trend lenne kialakulóban: a nyár eleji vásárlási láz.

Nyár elején is úgy bevásárolunk, mintha kiskarácsony lenne: az új jelenségre a G7.hu hívja fel a figyelmet a legfrissebb kiskereskedelmi adatok kapcsán.

A magyar kiskereskedelmi forgalom továbbra sem teljesít jól. A most közzétett júniusi adatok viszont mégis jobbak, mint amire számítani lehetett.

Tavaly júniushoz képest 8,3 százalékkal csökkent a volumen, azaz ennyivel vásároltunk kevesebbet a boltokban. Igaz, már a tavaly júniusi érték is alacsony volt. Az elmúlt egy évben az üzemanyag-forgalom esett vissza a leginkább, 24,2 százalékkal. Idén májushoz képest viszont az összforgalom még nőtt is, 0,7 százalékkal, az élelmiszerek nélkül pedig 2,5 százalékkal. Ezen belül egy hónap alatt 4 százalékot nőtt az eladott iparcikkek, bútorok és műszaki cikkek, illetve 2,7 százalékkal a használt cikkek mértéke.

A G7.hu az ING Bank elemzőjét, Virovácz Pétert idézve azt írja: nem biztos, hogy trendfordulóról beszélhetünk. A júniusi, viszonylag jó adatok a következő hónapokban nem biztos, hogy ki tartanak, az elmúlt három évben ugyanis kétszer épp így történt. Másképp fogalmazva:

mintha új szezonalitás kezdene kialakulni a magyarok vásárlási szokásaiban, a nyár első hónapjaiban több ipar- és műszaki cikket vesz a lakosság.

Ez történt júniusban:

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,8 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,2 százalékkal mérséklődött.A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 4,3 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,0 százalékkal nőtt, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben lényegében nem változott, míg a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,9, a használtcikk-üzletekben 5,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 11, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 12 százalékkal kisebb lett.Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,5 százalékkal csökkent.Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 24,2 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,9 százalékkal mérséklődtek.

The post Továbbra sincs jól a kiskereskedelem, de nyár elején azért ránk tör a vásárlási láz appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés