:

Már készül a tű nélküli vakcina

Már készül a tű nélküli vakcina

A koronavírus-járvány alatt jelentős nehézséget okozott a vakcinák elosztása, és az is, hogy sokan bizony még mindig ódzkodnak a tűvel beadott védőoltásoktól. Ezen segíthet hamarosan az ausztrál Vaxxas nevű cég, amelynek sikerült elkészítenie egy olyan tapaszt, amellyel tű nélkül adható be az adott védőoltás – írja a Pharmaceutical Technology.

Az eredmény mögött egy évtizednyi kutatómunka áll. Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói még 2011-ben kezdtek el foglalkozni azzal, hogy a védőoltásokat a jövőben szúrás nélkül is be lehessen adni.

Az apró szerkezetek végére az oltóanyag száraz változatát viszik fel. A tapasz fájdalommentesen juttatja be a vakcinát a szervezetbe, amivel a bőr alatt lévő immunsejtek találkoznak először. A kutatók korábban 500 ember bevonásával tesztelték a technológiát, jelenleg pedig az I. fázisú klinikai teszteket végzik el, teszi hozzá a hvg.

Itt azt is megnézik, hogy a koronavírus elleni oltóanyag mellett a szezonális influenza elleni védőoltást is be lehet-e így adni.

A Vaxxas idén júniusban mutatta be első gyárát az ausztráliai Brisbane városában. A vezérigazgató David Hoey szerint az üzem várhatóan három-öt éven belül gyártja és forgalmazza az első, kereskedelemben kapható tűmentes vakcinatapaszokat. Amint a teljes gyártási kapacitás elkészül, éves szinten akár 300 millió vakcina is készülhet a gyárban.

The post Már készül a tű nélküli vakcina first appeared on 24.hu.