:

Jobb, mint a mozi: ettől a tévétől leesik a vendégek álla!

Jobb, mint a mozi: ettől a tévétől leesik a vendégek álla!

Vizuális orgiát teremt egyetlen pillanat alatt a Philips OLED818 tévé a nagy szobában. De megéri a borsos árát?

Mi is ott voltunk, amikor egy nagy amszterdami globális eseményen a Philips bejelentette, hogy idén is kiemelt figyelmet fordít a nagy tudású, komoly extrákat is kínáló tévékre. A vállalat munkatársai nem a levegőbe beszéltek, már hazánkban is elérhető az egyik ilyen modelljük, a Philips OLED818, amiről azt ígérték, figyelemre méltó újdonságokkal tömték ki.

A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Exkluzív technológiákkal kitömött modellekkel támadja idén a Philips a tévés piacot
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Félmillióba kerül a kvantum OLED csodamonitor. Megnéztük, hogy megéri-e
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Begurult Magyarországra a robotporszívók új királya – kipróbáltuk
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Jön a gamekre kifejlesztett Evnia a Philipstől, kegyetlenül jó látványvilággal

Fénygömb a nappaliban

Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy a modell megkapta a cég exkluzív Ambilight technológiájának legfejlettebb változatát. Ennek lényege, hogy a hátlapra szerelnek téglalap alakban rengeteg apró LED-et, ezek pedig a tévé mögött található falra vagy egyéb felületre vetítve színes fényglóriát hoznak létre a kijelző körül.

Iszonyú látványos a tévé körül megjelenő aura.

A LED-ek egyenként vezérelhetők, így az említett fénygömb részletei eltérő tónusúak lehetnek, akár úgy is, hogy igazodjanak az épp futó képi tartalomhoz. Tehát mindig olyan színben világítanak, mint ami a hozzá tartozó képernyő részleten feltűnik, ami azt a hatást kelti, mintha egyszerűen megnőne a kép.

A hátlapra szerelt színes LED-ek teremtik meg a fénygömböt.

Az Ambilight legfrissebb verziójában a LED-ek számát megnövelték, egymáshoz közelebb helyezték el őket, és a fényük is lényegesen erősebb. Ennek köszönhetően a glória sokkal-sokkal látványosabb, mint korábban bármikor, egy félhomályos, vagy pláne sötét szobában pedig embertelenül jól néz ki.

Tényleg olyan ez a szolgáltatás, amit ha valaki meglát működés közben, akkor a padlóra esik az álla.

Még azoknak is, akik korábban egyébként már találkoztak ambilightos Philips tévével. A technológia ugyanis nem új, viszont folyamatosan kalapálgatják a mérnökök, hogy még jobb legyen a végeredmény, és 2023-ra tényleg nagyon odatették magukat.

Képminőség

A fénygömböc persze önmagában nem lenne elég az üdvösséghez, de szerencsére a kép minősége is rendben van. Az LG Display által gyártott OLED-EX panelt kapta meg, aminél egyébként van fejlettebb kijelző is ma már, szóval e tekintetben jelenleg ez a modell nagyjából a másodvonalat képviseli.

A kontrasztja hibátlan, a színek gyönyörűk, viszont a fényereje nem olyan nagy, emiatt a nagy dinamikatartományú (HDR) anyagok kevésbé letaglózóak.

A kép minősége kiváló!

Mivel ilyen HDR filmekhez, sorozatokhoz vagy játékokhoz viszonylag egyszerűen hozzá lehet jutni, ezért ez nem utolsó szempont. De az is tény, hogy ez azért olyan hátrány, amit gond nélkül túl lehet élni. Mint ahogy azt is, hogy színgazdagság és színpontosság terén is elmarad a legjobb vetélytársaktól, emiatt profi grafikai munkára nem ez a készülék a legjobb megoldás.

Játékra viszont pompás, hiszen a képfrissítési frekvenciája kellően nagy (120 Hz), emiatt dupla annyi képkocka megjelenítésére képes másodpercenként, mint hagyományos rokonai. Emellett támogatja a G-Sync és FreeSync technológiák használatát, amelyek segítenek kiküszöbölni a zavaró szaggatást és képtöredezettséget, és úgy általában a mozgásmegjelenítés problémamentes. Azt fontos megjegyezni, hogy az úgynevezett betekintési szög kiváló, szóval ha többen ülik körbe a tévét, az sem fogja azt érezni, hogy fakulnak a színek, aki arra kényszerül, hogy kiszorított pozícióból bámulja a képernyőt, ami nyilván remek.

Játékra is alkalmas.

Hang

Joggal várhatnánk el egy ilyen árkategóriájú televíziótól, hogy az átlagosnál azért jobban szóljon már, és ebben nincs is hiba! Kapott négy darab hagyományos hangszóró mellett egy különálló basszussugárzót is, aminek köszönhetően a mélyek is érzékelhetőek.

A hangerő remek, azzal nincs gond, viszont tény, hogy a tisztasággal azért akadnak problémák. Mert bár zavaró hanghibák nem jelentkeztek, de az is igaz, hogy a finomságokat, apró részleteket azért hajlamos elmosni, elkenni ez a készülék.

Emellett a sztereó hangtér megteremtésével is akadnak problémák, hogy a térhatásról ne is beszéljünk. A Philips OLED818 ugyanis azt ígéri, hogy képes olyan megszólalást produkálni különféle mágikus trükkök révén, mint amit a hagyományos, több hangfalas házimoziszettek produkálnak – de azért nem kell mindent elhinni!

Ettől a tévétől leesik a vendégek álla.

Hiába kapcsolnánk be ezt a funkciót nagy reményekkel, semmit nem kapunk cserébe egy kis visszhangon kívül. Szóval mindent összevetve azért azt mondanánk, hogy ha valakinek tényleg fontos a kiemelkedő hangminőség, akkor annak rá kell rádugnia egy normálisabb külső audióeszközt erre a televízióra.

Lehetne okosabb

A Philips tévés részlegének vezetősége egy évtizede elkövette azt a hibát, hogy úgy döntött, többé nem fejleszt házon belül okosrendszert, inkább a Google által fejlesztett megoldást használja. Az amerikai konszern ugyanis az első pillanattól kezdve elég mostohán bánt ezzel a területtel, és mindig voltak kisebb-nagyobb problémák a platformmal, hiába kalapálgatták és kalapálgatják ma is mérsékelt lelkesedéssel.

Netezni is lehet rajta.

A Philips OLED818 a Google TV rendszer legújabb verziójára épül, amely már legalább nem fagy, mint az elődei, viszont még mindig hajlamos néha irgalmatlanul belassulni. Jó pár funkció egyszerűen nem működik, emellett a kezelőfelület picit átláthatatlan, és rengeteg a szponzorált tartalom vagy alkalmazás.

Azért tragédiáról szó nincs, ezeken a hibákon viszonylag könnyű túllendülni – ettől függetlenül elég bosszantó, hogy ez nem működik hibátlanul.

Ám azt is le kell szögezni, hogy rengeteg, közel tízezer alkalmazás elérhető rajta. Ráadásul a népszerű filmes, sorozatos vagy sportközvetítésekkel kapcsolatos streamingkínálat pazar, egyetlen fontos app sem hiányzik.

Azaz van YouTube, Netflix, HBO, Amazon Prime, Disney Plus, NFL, valamint a böngésző segítségével weboldalak felkeresésére is mód nyílik.

Megéri az árát?

Már az OLED818 típus kisebb, 139 centiméteres képátlójú változata is 850 ezer forintba kerül. Bárhogy nézzük, ezzel bizony ott van a legdrágább mai tévék között. Viszont az is igaz, hogy a tudásával is kiemelkedik a mezőnyből.

A Philips OLED818 egy remek tv, de nem tökéletes.

Oké, a kezelés a Google bénázása miatt nem az igazi, viszont ezt leszámítva minden téren erős a készülék. Már a külsején is látszik, hogy modern darab, ha pedig bekapcsoljuk az Ambilightot, a tévé fénye szó szerint betölti a szobát. Ez a szolgáltatás tényleg eszméletlenül látványos sötétben, és olyan élményt kínál, amit szerintem egy óriási vásznas moziban sem feltétlen kapunk meg. A képi világ az OLED-képernyőnek köszönhetően remek, és a hangja is ütősebb, mint amit manapság megszokhattunk.

A Philips OLED 818 valódi státuszszimbólum, aminek nagy extrája, az Ambilight viszont nemcsak a gazdájának vendégeit, ismerőseit nyűgözi le, hanem a hétköznapokban is hozzáadott értéket jelent.

Amennyiben valaki tud és akar is sokat áldozni egy televízióra 2023-ban, annak ezt a modellt mindenképp érdemes számításba vennie.

The post Jobb, mint a mozi: ettől a tévétől leesik a vendégek álla! appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés