:

Ők jelentik Európa gerincét, mégis sok akadállyal kell szembenézniük

Ők jelentik Európa gerincét, mégis sok akadállyal kell szembenézniük

A növekvő geopolitikai feszültségek és az ellátási láncok zavarai egy olyan tökéletes vihart hoztak létre, ami ismételten előtérbe helyezheti a protekcionista szemléletet. Az elmúlt évtizedek egyik legösszetettebb makrogazdasági és legkiszámíthatatlanabb politikai környezetében egy dolog továbbra is egyértelmű: az európai kis- és középvállalkozások számára a kereskedelem megkönnyítése létfontosságúnak bizonyul a gazdasági ellenálló képességük megerősítése szempontjából – írja vendégcikkében Daniel Carrera, a UPS Europe elnöke.

Kereskedelemmel foglalkozók körében jól ismert adat, hogy az európai gazdaság gerincét a kis- és középvállalkozások alkotják, amelyek a kontinens vállalatainak 99 százalékát teszik ki, és több mint 100 millió embert foglalkoztatnak. A kkv-k ezért nemcsak a stabilitás megőrzésében játszanak alapvető szerepet, hanem az innováció és a növekedés fellendítésének kulcsát is ők jelentik.

Ahhoz, hogy egy változékony világban maguk is ellenállóak maradjanak, széles hozzáféréssel kell rendelkezniük a globális kereskedelem által teremtett lehetőségekhez. A nemzetközi exportlehetőségek óriásiak, amelyeket ki kell aknázni. Példának okáért az ázsiai és csendes-óceáni térség e-kereskedelmi forgalma az előrejelzések szerint 2025-re csaknem megduplázódik, és összesen több mint 2 ezer milliárd dollárt tesz majd ki.

„Egy ideig mindenkinek nehéz lesz, de ez az iparág nem a máról szól” – interjú a Matild Palace vezérigazgatójával

Egy olyan időszakban, amikor a többoldalú kereskedelmi rendszert egyre nagyobb veszély fenyegeti, a különböző méretű vállalatok még mindig a szabályokon alapuló, nyitott kereskedelemre támaszkodnak az áruk és szolgáltatások határokon átnyúló értékesítésében. A feszültségmentes kereskedelem megvalósítása a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) működésének megújítását kell, hogy jelentse, miközben nagyszabású kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásokat is létre kell hozni a kereskedelem anyagi és nem anyagi jellegű akadályainak lebontása érdekében.

Biztosítani kell, hogy valamennyi vállalkozás egyenlő hozzáféréssel bírjon a globális piacon – és nem csak a nagyvállalati szektorban.

A kkv-kat vámok és nem vámjellegű akadályok, túlzott vámügyi és egyéb bürokratikus intézkedések, valamint pénzügyi és információs hiányosságok terhelik. Ezek az akadályok márpedig kezelendők. A nemzeti és nemzetközi politikai intézkedések megváltoztatása nagyban megkönnyítené a kkv-k globális kereskedelemhez való hozzáférését. 

A digitalizáció már eddig is jelentősen hozzájárult a kereskedelem, valamint egyéb, a határokon átnyúló üzleti tevékenységek bővüléséhez, és a kkv-k számára nagyobb láthatóságot, könnyebb piacra jutást és kevésbé költséges értékesítést tett lehetővé. A digitális folyamatok az üzleti műveletek minden aspektusát racionalizálhatják. Az EU célzott digitális átállását felgyorsíthatja annak megértése, hogy az ezekben a folyamatokban végrehajtott változtatások hol fejtik ki leginkább hatásukat.

A vámfolyamatok digitalizálása például egyszerűsítheti az áruk vámkezelését, csökkentheti az adminisztratív terheket, és segítheti a hatóságokat a határon kialakult torlódások enyhítésében. A Nemzetközi Expressz Szállítmányozási Szövetség vámkezelés kapacitási adatbázisa azonban arról számol be, hogy a vizsgált 139 ország 46 százalékában még mindig nem fogadják el, illetve nem dolgozzák fel a küldemények érkezése előtt azok kiadásához szükséges elektronikus adatokat.

A nemzetközi digitális kereskedelmi szabályok kialakítása, illetve a határokon átnyúló adatáramlást támogató rendelkezések harmonizálása lehetővé teszik az uniós vállalkozások számára, hogy globális szinten egyenlő feltételek mellett versenyezzenek.

A kereskedelem előmozdítása ösztönzi a társadalmi befogadást és általánosságban is bővíti a növekedési lehetőségeket, különösen a női, illetve kisebbségi tulajdonban lévő vállalkozások esetében. A Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) szerint

a női tulajdonú exportáló cégek többet fizetnek, termelékenyebbek, több munkavállalót foglalkoztatnak, és az átlagosnál nagyobb eladásokról számolnak be a férfi tulajdonban lévő társaikhoz képest.

A nagyobb sokszínűséggel és befogadással párhuzamosan, az EU zöld átmenetéhez igazodva a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot is támogatni kell, és be kell építeni a politika szövetébe. A környezetvédelmi termékek és szolgáltatások kereskedelme előtt álló vámok és egyéb akadályok csökkentésére irányuló megállapodások elősegíthetik e termékek használatát, és támogathatnak egy fenntarthatóbb gazdaságra való átállást.

A Világgazdasági Fórum becslései szerint például az egyes tiszta energiával kapcsolatos technológiákra és energiahatékonysági termékekre kivetett vámok és nem vámjellegű akadályok megszüntetése 14 százalékkal, illetve százalékkal növelhetné ezek kereskedelmi volumenét. A kereskedelem ilyen jellegű megkönnyítése jelentősen csökkentheti az áruk mozgatásához kapcsolódó szénlábnyomot, és elősegítheti a zöldebb gazdaságokra és ellátási láncokra való átállást.

A kereskedelem jövője egyszerre lehetne igazságos, befogadó, fenntartható és virágzó, illetve felgyorsíthatná az EU kettős átállási stratégiáját is, de csak a kormányok, valamint a kormányok és a magánszektor közötti eredményes együttműködés révén. A hatóságoknak tovább kell építeniük és mélyíteniük kapcsolataikat a vállalkozásokkal, és biztosítaniuk kell, hogy mindenféle méretű vállalat részt vehessen ebben a párbeszédben. Ez nemcsak az akadályok elhárítása és a kkv-k kereskedelmének megkönnyítése szempontjából kívánatos, de az európai gazdaság egészének rugalmassága szempontjából is.

Daniel Carrera
a UPS Europe elnöke

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

The post Ők jelentik Európa gerincét, mégis sok akadállyal kell szembenézniük appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés