:

Többé már nem a 13. kerület a lakásvásárlók kedvence

A pesti belváros többéves vezető szerepét két új kerület vette át.

A II. és a XI. kerület lett az érdeklődők kedvence, letaszítva a dobogóról a korábbi csúcstartó XIII. kerületet – derül ki a Duna House Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményéből. A cég az ügyfelei között júniusban végzett felmérést.

A népszerűségi versenyben

a két budai kerület ezzel maga mögé utasította a keresettségben korábban csúcstartó XIII. kerületet, illetve a befektetők által kedvelt Teréz- és Erzsébetvárost is.

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője szerint „a fővárosi ingatlanpiac sajátossága, hogy Buda ingatlanjait, valamint a szűken vett pesti belváros lakásait kínálják a legmagasabb négyzetméterárakon a tulajdonosok, érthető tehát, ha általánosságban csak egy szűkebb réteg választja preferenciaként a budai oldalt. Utoljára 2020 év végén, a járvány időszakában fordult elő, hogy az érdeklődők által előnyben részesített kerületek között az első háromból kettő a zöldebb és szellősebb budai területeken helyezkedjen el.”

Újbudán az átlagos négyzetméterár 988 ezer forint, az ingatlanvásárlásra fordított összeg pedig meghaladja a 62 millió forintot. Ezért átlagosan 63 négyzetméteres lakásokat vásárolhatnak a vevők. Élhető méretű, kb. 53 négyzetméter alapterületű panellakást 860 ezer forintos átlagos négyzetméteráron, megközelítőleg 46 millió forintból kapható. Nagypolgári lakáshoz pedig egymillió forint körüli átlagos négyzetméteráron lehet jutni. Új ingatlanokat is bőséggel kínál Újbuda, megközelítőleg 3000 lakás szerepelt a 2023 második negyedévben meghirdetett projektek kínálatában. A kerület újépítésű ingatlanjai 1,5 millió forintos átlagos négyzetméteráron keltek el az elmúlt negyedévben. A fővárosban így a hetedik legdrágább kerületnek számít Újbuda az új lakások négyzetméterárainak szempontjából. Több ebből Többé már nem a 13. kerület a lakásvásárlók kedvence A Magyar Nemzeti Galériában is kárt okozhatott a hétvégi vihar

A II. kerületben idén 4 százalékkal drágábban lehet lakáshoz jutni

Míg Újbudán a tavalyihoz hasonlítva a négyzetméterárak stagnáltak, addig a II. kerületben a Duna House értékesítései adatai alapján a 2022-es átlagnál 24 százalékkal magasabban,

1,2 millió forintos átlagos négyzetméteráron lehet idén ingatlant vásárolni.

Az ügyfelek átlagosan 112 millió forintot költöttek ingatlanra a kerületben, ezért közel 90 négyzetméteres otthonokat kaptak. Itt a teljes, aktuális fővárosi ingatlankínálat csupán hat százaléka található. A kerület kínálata az újbudaihoz képest kevesebb mozgásteret enged az érdeklődők számára. Panellakást nem, csúsztatott zsalus szerkezetű ingatlant pedig elenyésző számban találni a kerület eladó ingatlanjai között. Budapesti új lakásért az idei év második negyedévében egyik kerületben sem kértek többet, mint a II. kerületben. Itt már 2,5 millió forintnál is magasabb árat kell fizetni egy új lakás négyzetméteréért.

The post Többé már nem a 13. kerület a lakásvásárlók kedvence appeared first on Forbes.hu.