:

Csillagközi kiáltást hallatott a NASA

Csillagközi kiáltást hallatott a NASA

Sikerült helyreállítani a kommunikációt a Voyager-2 űrszondával – írja az IFLScience. A kapcsolat július 11-én szakadt meg azért, mert téves parancsot küldtek az űreszköznek, antennája pedig elállítódott. Múlt hét szerdán hosszú idő után már sikerült fogni a szerkezet jeleit, péntekre pedig a kommunikáció is létrejött.

A Voyager-2 nem sokkal testvére előtt, 1977-ben indult, hosszú missziója során felbecsülhetetlen értékű adatokat gyűjtött. A Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz vizsgálata után kifele indult meg a Naprendszerből, és már a csillagközi térben halad.

A szondát úgy programozták, hogy néhány havonta újraállítsa antennáit, a következő időpontra viszont októberig kellett volna várni. Augusztus 2-án a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) ugyanakkor bejelentette, hogy rádióteleszkópok együttesen észlelték a Voyager-2 vivőjelét. Ebből meg tudták határozni, hogy pontosan hol jár a szerkezet.

A szakértők a lehető legerősebb rádiójelet küldték az űreszközhöz, a csapat azonban nem tűnt túl bizakodónak. Ennek ellenére augusztus 4-én már arról számoltak be, hogy a kommunikáció teljesen helyreállt.

Az ügynökség Canberrában található Deep Space Network létesítménye több mint 19,9 milliárd kilométer távolságba indított el egy csillagközi kiáltásnak megfelelő üzenetet, utasítva az űrszondát, hogy fordítsa vissza antennáját a Föld felé.

A küldetés irányítóinak 37 órára volt szükségük ahhoz, hogy megtudják, a parancs működött-e.

Nem ez az első alkalom, amikor megszakad a kommunikáció. 2018-ban szintén a Deep Space Network segített a missziónak.

Sajnos a Voyager-2 küldetése szép lassan véget ér, hiszen egyre fogy az energiája. A műszerek elvileg 2026-ig tudnak mind működni, ekkor a NASA-nak el kell döntenie, hogy melyikeket kapcsolják ki. Idővel minden műszer működésképtelenné válik majd, a szonda pedig végleg búcsút int.

The post Csillagközi kiáltást hallatott a NASA first appeared on 24.hu.