:

Lassan több pénzt tartanak a magyarok állampapírban, mint a bankszámlájukon

Úgy látszik, célba értek a kormány törekvései, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén százezresével nyitottak értékpapírszámlát a magyarok.

Több mint 230 ezer új értékpapírszámlát, 16,5 ezer új tartós befektetési számlét és csaknem 2800 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás került különböző értékpapírokba – írja a Bank360 Forbes.hu-hoz eljuttatott elemzésében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint teljesen felforgatta a megtakarítási piacot a válság. A 25 százalék fölött tetőző infláció és a befektetésekre júliustól kivetett szocho magyarok százezreit késztette lépésre. 

Idén először meghaladta a 2 milliót az értékpapírok száma. Mostanra pedig arra is jobban ügyelnek a kisbefektetők, hogy a hosszabb távú, nem állampapírban lévő megtakarításaik hozamát ne terhelje adó vagy szociális hozzájárulás (szocho). 

Több ebből Lassan több pénzt tartanak a magyarok állampapírban, mint a bankszámlájukon Meglovagolja a Barbie sikerét a Mattel, új, kissé furcsa dobással készül

Idén június végén fordult elő az is először, hogy a háztartások értékpapír-állománya átlépte a 20 ezer milliárd forintos lélektani határt. Sőt, megközelítette a 20,6 ezer milliárd forintot. Ennek több mint a fele, 11,57 ezer milliárd forint állampapírban volt. EZ azt jelenti, hogy a háztartások állampapír-állománya már alig marad el a bankbetétekétől,

ami 11,85 milliárd forint volt a félév végére.

A Bank360 elemzői szerint egy-két hónapon belül az állampapírok megelőzhetik a bankbetéteket. Az előrejelzést erősíti az is, hogy a pénzintézeteknek most ősszel is tájékoztatniuk kell az ügyfeleiket arról, hogy mennyivel járnának jobban állampapírral a közel nullás kamatozású lekötetlen betétükkel szemben.

Vannak még 10-15 százalékos kamatozású lekötött betétek, de mivel a kamat 28 százalékát le kell adózni, ezeknek a vonzereje nagyot csökkent.

Az első félévben 820 milliárd forintot vont ki a lakosság a bankbetétekből.

Jól teljesített a Prémium Magyar Állampapír is

Az elemzés szerint a Prémium Magyar Állampapír nagyot ment idén. A magyar háztartások fél év alatt több mint 1400 milliárd forintnyi friss pénzt fektettek állampapírokba. A háztartások befektetési alapokban lévő megtakarításainak értéke a félév végére átlépte a 7220 milliárd forintot, ami történelmi rekordnak számít.

A részvénypiac továbbra sem vonzza a lakosságot, a kisbefektetők nem igazán bíznak a vállalati kötvénypiacban.

2023-ban tovább csökkent a háztartások vállalatikötvény-állománya, a nem banki szektorok kötvényeibe csupán 20 milliárd forintnyi megtakarítás került június végéig. Ezalatt viszont a háztartások összesen 40 milliárd forintot vontak ki a magyar részvényekből. A lakosság kedvence még mindig az OTP-részvény, és a kisbefektetők leggyakrabban a bankok részvényeivel kereskednek, a júniusi 44 milliárd forintos eladásból is több mint 40 milliárd bankpapír volt.

The post Lassan több pénzt tartanak a magyarok állampapírban, mint a bankszámlájukon appeared first on Forbes.hu.