:

Gondok a Dunaferrnél, leállt a vasmű egy fontos része

Gondok a Dunaferrnél, leállt a vasmű egy fontos része

Csütörtöktől határozatlan időre leállítják a Dunaferr acélmű folyékony fázisát, vagyis a nagyolvasztót.

A hírt több hírforrás is megerősítette a hvg.hu-nak. Kedd reggel volt egy gyárvezetői értekezlet, ahol váratlanul bejelentették, hogy csütörtöktől határozatlan időre leállítják a Dunaferr acélmű folyékony fázisát.

A nagyolvasztóban állítják elő a nyersvasat, ami onnan átkerül az acélműbe, ahol hulladékvas és ötvözőanyag hozzáadásával lesz belőle acél, ezt az öntőműbe buga formába öntik, ami lényegében egy félkész termék, egy nyersacél tömb. Ezeket a bugákat viszik át a meleghengerműbe, ahol melegen hengertekercset készítenek belőle. Ezt vagy ebben a formában értékesítik, vagy feldolgozzák a hideg hengerműben és hidegen hengerelt tekercs lesz belőle. Ez is értékesíthetik, vagy feldolgozzák a Dunaferr más feldolgozóműveiben.

Megvan, ki nyerte meg magának a Dunaferrt

A hvg.hu forrásai szerint a mostani lépés legalább ezer ember munkájára van hatással az összesen négy-ötezerből. A leállást információink szerint az acélművet nemrég megvásároló Liberty Steel azzal indokolta, hogy a jelenlegi világpiaci árak mellett nem lehet jelenleg nyereségesen végezni a gyártást. Annyiban ez igaz, hogy az árak jelentősen esnek: míg áprilisban még 850 euró felett volt egy tonna melegen hengerelt tekercs ára, addigra ez augusztus elejére 634 euróra esett. 

The post Gondok a Dunaferrnél, leállt a vasmű egy fontos része appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés