:

Ennyit keresnek a celebek – Borbás Marcsi és Fördős Zé is milliárdos birodalmat épít

Ennyit keresnek a celebek – Borbás Marcsi és Fördős Zé is milliárdos birodalmat épít

Saját talk show-k, százmilliós reklámbevételeket hajtó online magazinok. A legértékesebb magyar celebek közül többen a weben kamatoztatják a hírnevüket. Megnéztük, mit tudnak felmutatni a legjobbak.

Közel sem újdonság, hogy a legismertebb magyar sztárok élmezőnye jól tudja pénzzé konvertálni a hírnevét. A két hete megjelent, a tízéves jubileum alkalmával negyven főre bővített Forbes-listánk, A legértékesebb magyar celebek 2023 élbolyának kiemelkedő üzleti tevékenységeit múlt héten szemléztük. Ebből kiderült, hogy Majkánál és Balázsnál kevés celeb tud jobban érvényesülni az üzleti világban. De Kasza Tibi ötmilliárdos Challenge-birodalma még őket is lekörözi.

Rajtuk, valamint Rúzsa Magdin és Ördög Nórán kívül, a Top 40-ben akadnak még kiemelkedően sikeres üzletemberek. És köztük vannak celebek, akik a legértékesebb magyar influenszerekhez hasonlóan személyes sikerüket már az online világban keresik. Saját talk show-t gyártanak, jól futó magazinmárkákat húznak fel, és elkötelezett közösséget gyűjtenek maguk köré. Jöjjön öt celeb, aki a főműsoridős szereplések mellett – vagy épp helyett – profin használja a Youtube által adott lehetőségeket, és a weben épít business-birodalmat.

A legértékesebb magyar celebek 2023-as, jubileumi negyvenfős listájáért kattints ide! >>

Műsorgyártás, webshop, kozmetikum – Borbás Marcsi mögött komoly vállalat áll

Az utóbbi időben Youtube-műsorára koncentráló Borbás Marcsi évről (8. hely) évre celeblistánk egyik legeredményesebb szereplőjének bizonyul. Az NRC reprezentatív kutatása szerint aki ismeri, az nagy valószínűséggel kedveli és hitelesnek tartja: ebben a két kategóriában töretlen győztes első, 2019-es szereplése óta. Az idén új magasságokba – a nyolcadik helyre – jutó műsorvezető ráadásul a pénzteremtő képességben is élvonalasnak számít. A 18-59 éves lakosság 55 százaléka fontolná meg, hogy az általa ajánlott termékeket megvásárolná (ez kiugró érték, a mezőny nagy része 40 százalék alatti értéket kapott), és üzleti potenciálját a zsűri is értékelte.

Potenciált pedig Borbásnál kevés celeb konvertál eredményesebben valós üzleti sikerré. A gasztroangyal mögött egy igen komoly produkciós vállalat áll, a több mint húszéves Stratcomm Kft.-ben férjével, Krisztics Dezső kreatív producerrel (fele-fele arányban) társtulajdonos. Az eleinte PR kommunikációra szakosodott Stratcomm már mindent csinál, ami Marcsi nevéhez fűződik. Hét könyvét adta ki, műsorait – köztük a Gasztroangyal, Négy szellem és a Kertem Youtube-sorozat – gyártja, és a neve köré épülő életmód magazin, az egy.hu és kapcsolódó webshopja irányításáért is a Stratcomm felel. Legutóbbi nagy dobásként pedig már kozmetikumokat is gyárt:

Ördög Nóra után Marcsi is beszállt a beauty piacra, a Kertem-termékcsalád arckrémjeit és kézkrémét természetes anyagok felhasználásával reklámozza.

Fotó: MTI/Marjai János

Borbás szerteágazó tevékenységi köre szép számokat hoz. A Stratcomm a tavalyi évben már átlépte a félmilliárdos bevételt, de 2021-ben is 416 millió forintig menetelt. Ez ráadásul nem az utóbbi évek kiugró adatai közé tartozik. A produkciós iroda már a 2010-es évek közepe óta stabilan több százmillió forintos árbevétel körül mozog.

Ami azonban az előző összeállításunk celebjei és Borbás vállalata között nagy különbség, az a profitabilitás. Mivel a Stratcomm a műsorvezető munkáin kívül nagyobb stábbal dolgozik többféle munkán is (játék- és dokumentumfilmeket fejleszt, valamint nagyvállalatoknak nyújt ügynökségi tevékenységet), a költségstruktúra nagyobb és bonyolultabb, mint az egyszemélyes celebvállalatoké. Így lesz a tavalyelőtti 416 millió forintos bevételből 17 millió forintos eredmény, vagy a tavalyi 503 millióból 78 millió forintos profit. Ennek megfelelően az osztalékpolitika is konzervatívabb. A tulajdonosok tavalyelőtt 14 millió, tavaly pedig 40 millió forintot vettek fel majd osztottak szét a tulajdonrész-arányoknak megfelelően. Eközben az évek alatt felhalmozott eredménytartalék már több mint 150 millió forintra hízott.

Fördős Zé online gasztrobirodalmat épít

A YouTube-videózás óriási robbanására ráérző (és erről a 2019. áprilisi Forbes-címlapsztoriban mesélő) Fördős Zé (14. hely) az elmúlt tíz évben valóságos gasztrobirodalmat épített. A Street Kitchen oldalát üzemeltető és a videós tartalmakat gyártó Lunchbox Produkciós Kft. Borbásék vállalatához hasonlóan már évek óta stabilan több százmilliós árbevétellel dolgozik. Tavaly 342 millió forintos bevétel mellett ért el 53 millió forintos profitot, míg tavalyelőtt 396 millióval 71 milliós eredményt hajtott. Az abszolút rekord 2020-ban volt: ekkor 421 milliós árbevétellel és 125 millió forintos eredménnyel zárt a cég.

A Street Kitchen online és print magazinjának térnyerését jól mutatja, hogy Fördősék (a Street Kitchen-birodalom családi cégként működik, a két fő vállalat tulajdonosa Zé édesanyja, míg a védjegyet 2022-től a család külön cége birtokolja – a szerk.) a magazin kiadói tevékenységének, azaz többek között a hirdetések értékesítésének ellátására külön vállalatot hoztak létre. A Lunchbox főtevékenységével, a műsorgyártással ellentétben a médiareklám tevékenységgel foglalkozó SK Sales House Kft.-t 2021 közepén alapították. Már ekkor szépen eredményt hajtott: 246 milliós árbevétel mellett 56 millió forint profittal zárta a tört évet.

Volt, hogy a 800 forintos irodai menüt nem tudta megvásárolni, mesélte 4 éve a Forbes címlapsztorijában. Azóta milliárdos gasztrobirodalmat épített. Fotó: Forbes/Archív

A Street Kitchen brand – és így Fördős személyes márkájának – értékét a 2022-es üzleti év mutatja igazán.

Az SK Sales House tavaly már 759 millió forintos árbevétellel és 59 millió forintos eredménnyel működött. Így a Lunchbox-szal Fördősék már átlépték a milliárdos álomhatárt.

A legértékesebb magyar celebek 2023-as, jubileumi negyvenfős listájáért kattints ide! >>

Profitabilitási rátája is csak azért tér el jelentősen az előző összeállításunkban szereplő celebcégektől, mert Borbásékhoz hasonlóan a kiadói tevékenység már jóval komplexebb költségstruktúrát kíván. Csak az anyagjellegű ráfordítások költségsoron 638 millió forintot számolt el a vállalat tavaly.

A sikerességet a reprezentatív kutatás is megerősíti. Fördős pénzteremtő képességben az élvonalba tartozik, a 18-59 éves lakosság 45 százaléka fontolná meg, hogy az általa ajánlott termékeket megvásárolja. Ebben épp Borbás előzi.

Istenes Bence még az influenszereknél is jobban csinálja

Ha tudatos énmárka-építésről van szó, kevés tévés arc körözi le Istenes Bencé. Ezt a celeblistánkon idén elért eddigi legjobb, 5. helyezése is igazolja. Istenes a főműsoridős szereplés mellett ugyanis az egyik legnépszerűbb YouTuber is lett az elmúlt évek során. Saját gyártású talkshow-ja, az IstenEst rendre több százezres megtekintéssel fut a platformon, és online aktivitásával bőven felveszi a kesztyűt a kifejezetten digitális tartalomgyártásra szakosodott influenszerekkel is.

Megéri az újgenerációs celeblét – legalábbis ami cégének, az Isteneshake Kft. beszámolójából kiderül. A film-, video-, és televízióműsor-gyártás főtevékenységével jegyzett, Bence százszázalékos tulajdonában álló vállalat ráadásul tavaly ugrott nagyot. A 2021-es, közel 50 milliós árbevétel és 14 milliós profit 2022-re 114 milliós bevételre és 57 milliós pozitív eredményre növekedett.

Ezt a profitot, valamint az elmúlt évek eredménytartalékát – összesen 74 millió forintot – a vállalat nyilvános osztalékhatározata szerint a tulajdonos fel is vette.

Celebfizetések: ennyit keres Balázs és Majka, Kasza Tibi mindenkit leköröz

Az NRC reprezentatív kutatása Istenest már a középmezőnybe sorolja. A 18-59 éves magyar lakosságból 29 százalék fontolná meg az általa ajánlott termékek vásárlását, ha ismerősen cseng nekik Istenes neve. Ez ugyan nem kiugró, de közel sem rossz érték. A termékeivel milliárdos bevételeket hajtó Kasza Tibi – aki Bencét követi a felmérés ezen kategóriájában – jól példázza, hogy a Borbásénál kisebb százalékot is kiemelkedően lehet költésre aktivizálni.

Ezt Bence a saját termékeket forgalmazó celebekhez képest még inkább szponzoraival valósítja meg (hosszú távú támogatója a Samsung vagy a Rossmann is), de termékegyüttműködéseket is piacra dobott. Legutóbb például a Körvonallal készített közösen szórakoztató kártyajátékot, a Kispénteket.

D. Tóth Kriszta jól futó online médiacéget húzott fel újságírói hitelességére

Celeblistánkon D. Tóth Kriszta (19. hely) neve már-már egyet jelent a hitelességgel. A bulvárban egyáltalán nem szereplő, a WMN-el szintén önálló online médiacéget építő újságírót ebben a kategóriában csak Borbás Marcsi képes előzni. És ahogy példája mutatja, erre komoly üzleti sikerességet is lehet alapozni: magazinját és a nevéhez fűződő online tartalmakat – köztük az Elviszlek magammal Youtube-interjúsorozatát tízezrek fogyasztják.

Mindezt két vállalata, a weboldalt üzemeltető WMN Média Kft. és a videogyártást végző WMN Event and Production Kft. üzleti beszámolói is tükrözik.

Előbbi – aminek Kriszta 85 százalékos tulajdonosa – Borbás és Fördős Zé cégeivel egyetemben szintén stabilan több százmilliós bevételt hoz. Tavaly 279 milliós, tavalyelőtt 250 millió forintos árbevételt ért el a médiacég; és a profitabilitást az előző példákhoz hasonlóan itt is a stáb és az anyagjellegű ráfordítások nagysága fogja egy picit vissza. Ezzel együtt is 15 milliós profittal zárt tavaly a vállalat, és az elmúlt években igazán szép, 122 millió forintos eredménytartalékot halmozott fel. Ebből és a tavalyi profitból vettek fel a tulajdonosok összesen 30 millió forintot.

Saját médiacéget alapított, és a legbefolyásosabb magyar nők egyike lett. D. Tóth Krisztáról példát vehetnének azok a celebek, akik csak a bulvárra támaszkodnak. Ő egyáltalán nem ezt teszi, a hitelességi prémium pedig kifizetődő. Fotó: Fekete Csaba/Forbes

A YouTube-tartalmakat gyártó WMN Production már szelídebb árbevétellel dolgozik, de a nyereségessége magasabb, mint a weboldalt fenntartó Médiáé. Tavalyelőtti, 93 milliós árbevételével 25 milliós profitot, tavaly pedig 116 millió forint mellett termelt több mint 30 milliós eredményt, amit osztalékként majdnem teljes egészében ki is vettek a tulajdonosok. (Az Opten adatai alapján D. Tóth tulajdonrésze ebben a cégben hatvan százalék.)

Az önálló magazinmárka és a Youtube-csatorna mellett DTK arckrémeket, étrendkiegészítőket vagy kártyajátékokat értékesítő celebtársaival ellentétben nem forgalmaz.

Pedig lehet, hogy az Elviszlek magammal hosszú távú szponzorszerződései mellett valamilyen, az újságíró énmárkájához illő termékegyüttműködésen is érdemes lenne elgondolkodnia.

A 18-59 éves magyar lakosság 41 százaléka fontolná meg, hogy az általa ajánlott termékeket megvásárolja.

Lilu beauty guru-énmárkája is sikeres

Ugyan Lilu (38. hely) még mindig megfordul a tévés produkciókban (a Cápák közöttben láthatjuk az RTL képernyőin), a 2010-es évek elejéhez képest a műsorvezető szintén már az online térben aktívabb – Borbás Marcsihoz és D. Tóth Krisztához hasonlóan saját márkájára koncentrál. Sikeres, a talkshow-műfajt szintén egy csavarral prezentáló Makeup/down Youtube-műsora több tízezres megtekintéssel fut, amit fő szponzora, a Rossmann aknáz ki. De a sminkes-beszélgetős videótartalmak drogéria-szponzorációi, és a tudatos bőrápolásról szóló könyve kiadása mellett Lilu saját webshopot is nyitott: a Liluland test- és arcápoló termékeket, valamint kiegészítőket is forgalmaz.

A beauty guru-szerep pedig úgy tűnik, bevált. A csomagküldő internetes kiskereskedelmi főtevékenységgel 2020 augusztusában alapított Liluland Kft. már tavalyelőtt közel 54 millió forintos árbevételt termelt. Ez tavaly több mint a duplájára nőtt, ekkor 122 millió forintos bevételt termelt a webshop. A profitabilitást az eladott áruk beszerzési értéke és egyéb anyagjellegű ráfordítások (115 millió forint) fogja vissza, de ezzel együtt is hat és félmilliós eredménnyel futott Lilu webshopja.

Lilu talk show-formátumának csavarja, hogy tükör előtt sminkel vendégeivel. Bejött a koncepció, sokan nézik, az egyértelmű márkaegyüttműködések mellett pedig saját webshopot is épített a beauty guru-imázsra. Fotó: Fekete Csaba/Forbes

Érdekesség, hogy a webshopban üzlettársa nem más, mint a Cápák-produkciót gyártó Máté Kriszta.

A legértékesebb magyar celebek 2023-as, jubileumi negyvenfős listájáért kattints ide! >>

Lilu az üzleti sikerei mellett a reprezentatív kutatásban is jól szerepelt. Pénzteremtő képességének potenciálját jól mutatja, hogy a 18-59 éves magyar lakosság 34 százaléka venné fontolóra, hogy az általa ajánlott termékeket megvásárolja. Ez ugyan első ránézésre nem tűnik kiemelkedő értéknek, de ezzel még bőven az élmezőny tagja Lilu – a kutatás ezen kategóriájában 43 celebet utasít maga mögé a műsorvezető.

Kapcsolódó:

Majka az élen, Schobert kiesett: itt a legértékesebb magyar celebek listája

The post Ennyit keresnek a celebek – Borbás Marcsi és Fördős Zé is milliárdos birodalmat épít appeared first on Forbes.hu.