:

Újabb feladatokat terhelnének a háziorvosokra

Újabb feladatokat terhelnének a háziorvosokra

Az olyan nem beutalóköteles szakrendelésekre, mint a nőgyógyászatra, az urológiára, a szemészetre vagy a bőrgyógyászatra ezentúl a háziorvoson keresztül kellene időpontot foglalni, áll az új rendelet-tervezetben. A szakértők szerint viszont inkább csökkenteni kéne a háziorvosok terheit, mint növelni – írja a Népszava.

A Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátott egy, a szakrendelésekre való időpontfoglalást újraszabályozó rendelet-tervezetet. Eszerint jövő év márciusától a nem beutaló köteles szakrendelésekre is a háziorvosok foglalhatnának időpontot a betegeknek.

Nincs aki helyettesítse a háziorvosokat, nem tudnak szabadságra menni

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha például a bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai, szemészeti rendelésre indulna valaki, akkor előbb fel kell keresnie a háziorvosát, aki az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) keresne számára megfelelő szakrendelést és foglalna arra időpontot. Ezt eddig a betegek közvetlenül a szakrendelőkben maguk oldották meg, írja a Népszava.

Az alapellátók tiltakoznak

A szakrendelők ezer helyszínen évente 50-60 millió alkalommal fogadnak beteget, ebből 30-40 millióra a háziorvosok írnak a beutalót. A többire vagy maga a szakrendelő hívja vissza kontrollra a betegeket vagy maga a páciens érkezik beutaló nélkül.

Az alapellátók tiltakoznak a tervezetben leírtak ellen és aláírásokat is gyűjtenek – számolt be kedden a MedicalOnline szakmai lap. Tudósításuk szerint kedd délutánig a háziorvosok több mint egyharmada írta alá azt a beadványt, amelyet a Belügyminisztériumnak kívánnak eljuttatni a hétvégén.

Kezelhetetlen helyzet lenne

A Népszavának nyilatkozó háziorvosok szinte mindegyike arról beszélt, hogy ha a nyakukba ömlik az összes időpontfoglalás, az kezelhetetlen helyzetet teremt a rendelőikben. Most évente 70 millió alkalommal találkozik a mintegy 5800 háziorvos a páciensekkel. Ha erre még ráterhelődik az időpontfoglalási rendszer forgalma, volt érintett aki úgy becsülte, hogy ezekkel a „kényszertalálkozásokkal” akár harmadával is nőhet mindez.

A Népszava érdeklődésére Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető, aki maga is gyakorló háziorvos bizakodóan reagált. Ő úgy vélte a társadalmi egyeztetés nyomán változni fog ez az előírás, hiszen ő maga is és más szakmai szervezetek több esetben is jelezték a kormányzatnak, hogy inkább csökkenteni mintsem növelni kellene a háziorvosok adminisztrációs terheit.

The post Újabb feladatokat terhelnének a háziorvosokra appeared first on Forbes.hu.