:

Ez a cég csak a reptéren mondja el, hová szól a jegyed

Ez a cég csak a reptéren mondja el, hová szól a jegyed

Rövid kérdőív, párszáz font és egy ismeretlen úti cél. Megsokszorozódik a kalandfaktor, ha csak a reptéri check-innél derül ki, hol fogod tölteni a következő napokat. Erre játszik rá az a startup, aki új színt hoz be az utazási szokásainkba.

Mennék, de nem tudom hova – gyakran felmerül ez a kérdés, amikor úti célt kell választanunk. A gondolat szavakba öntése után több irányba is elindulhatunk:

olcsó repülőjegyet/vonatjegyet keresünk,végigpörgetjük az Instagramot és a Pinterestet ihlet reményében,mivel se kedvünk, se időnk nincs programot szervezni, így megnyitjuk valamelyik utazási iroda honlapját,esetleg hagyjuk az egészet a fenébe és otthon maradunk.

Vagy kitölthetünk tíz perc alatt egy kérdőívet, hogy várjunk 24 órát, majd vegyünk egy repülőjegyet Nagy-Britanniába,

hogy pár órával később már csak a brit reptéren derüljön ki, hol fogjuk eltölteni a következő napokat.

A Journee nem forradalmi újítás, hasonló spanyol és amerikai kezdeményezések már születtek korábban, azonban a brit startup különösen felkapott lett a közösségimédia-felületeken. A 2019-ben, három egykori Depop online ruhás piactérnél dolgozó fiatal által alapított startup tavalyi magvető finanszírozási körében kétmillió eurót gyűjtött össze. A Depop alapítója, Simon Beckerman és vezérigazgatója, Maria Raga angyalbefektetőként szállt be a projektbe. A cég tavaly már több mint ezer foglalást regisztrált körülbelül mint 52 rejtélyes úti célra.

Privát tevegelésről, kiscsoportos természetjárásról, helyi zsibvásárokon töltött délutánokról, búvárkodásról, főzőtanfolyamról számolnak be a titkos úti célokra pár napos vakációt szervező startup korábbi ügyfelei, akiknek egy percet sem kellett az utazás körüli logisztikára fordítaniuk.

Hogyan működik?

A teljes titokzatos procedúra egy kérdőív kiköltésével kezdődik. Először ki kell választanunk, hányan utazunk (maximum négy fő lehet). A körülbelül tízperces kérdőívben egytől ötig terjedő skálán kell kiválasztani, hogy mennyire hoz lázba

a kültéri programok és a természetjárás,a festői, helyi falvak felfedezése,a népszerű turistacélpontok felkeresése,a történelmi emlékek, a múzeumok és a művészeti galériák meglátogatása,valamint a helyi kultúra felfedezése. Mennyire szeretnénk megismerni a helyi gasztronómiát? A kérdések között az esetleges fóbiákat, valamint az extra egészségügyi információkat is be lehet jelölni.

Ezután az utazással céljával kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni. Valamilyen különleges alkalmat ünnepelnétek? Esetleg érzelmi feltöltődésre vágysz? Vagy csak egy új országot akarsz megismerni?

A következő pontokban kiválaszthatod, hogy mennyi programot szeretnél, inkább meleg vagy hidegben éghajlatra utaznál. Sőt, még azt is bejelölheted, hogy hova nem szeretnél semmiképp sem utazni. Valószínűleg nem vagyok egyedül ezzel egyedül, de

nem feltétlenül repülnék el azért Budapestről Londonba, hogy a rejtélyes úti célom Pozsony vagy Prága legyen.

Ködös utalások az utazás előtt

A Journee-nél egyelőre három, négy vagy hat éjszakára lehet foglalni, a megadott preferenciák alapján intézik a repülőjegyedet, valamint a szállásodat is. Lehet választani, hogy fix dátumokon utaznál vagy rugalmasan, a lehető legkedvezőbb áron szeretnél utazni.

Az indulás előtt egyébként minden héten apró utalásokat tesz a cég a rejtélyes úti céllal kapcsolatban, bár a visszajelzések alapján ezek sem teszik egyértelművé a célpontot, a legtöbben nem tudták előre kitalálni. Ezenfelül megkapod a Journee útleveledet, ahol értesítenék a repülőjárat részleteiről, az utazáshoz szükséges okiratokról, kapsz egy listát, ahol minden szükséges ruhadarabot, kelléket listáznak, valamint az időjárási előrejelzésre is rálátsz.

Ha egyedül utazol, az indulás előtt pár órával arra is lehetőséget ad a cég, hogy kapcsolatba lépj a többi utazóval, akikkel ugyanarra a desztinációra mentek.

Több ebből Ez a cég csak a reptéren mondja el, hová szól a jegyed A Revolut-dosszié | Eltűnt milliók nyomában

Mennyibe kerül?

Négy napig tartó utazásra egy főre a minimum 215 ezer forintnyi fontot kér a cég, ami csak egy kicsivel olcsóbb egy hat napos Sziget VIP bérlethez képest, bár az előbbibe beletartozik a retúr repülőjegy két fedélzetre felvihető poggyásszal, a szállás, a te ízlésed szerint megszervezett programok és a biztosítás is, ezenfelül transzfer is lehet igényelni.

Az igaz, hogy az ételért mindkettő esetében fizetned kell.

Megtaláltuk a Sziget legolcsóbb tételét

Sokkal olcsóbban is ki lehet hozni tehát, ha magunknak szervezzük az utazást, de a móka része természetesen kimarad – mert itt amellett, hogy a startup kedvezményes árú hotel– és élménycsomagokkal dolgozik, tehát nemcsak az időspórolás, hanem a jobb ár-érték arány miatt is megérősebb lehet, de elsősorban a kalandfaktor miatt éri meg befektetni egy ilyen utazásba.  

A Journee egyébként csak olyan helyekre szervez utat, ahol már valamelyik munkatársuk járt, a programokat is ezek alapján, rendszeresen megújítva szervezik.

Az utazói visszajelzések alapján a kis büdzsével utazók gyakori célpontja Split, Montenegró, Granada vagy Erdély lett. De a beszámolók alapján többen utaztak elsősorban európai helyszínekre, így

Toszkánába, Nizzába, Máltára, Görögország különböző városaiba, Bázelbe, Prágába, Krakkóba, Ljubljanába vagy Szófiába, de akár Sri Lanka is szerepelhet a titkos úti célok között.

A számtalan lelkes utas mellett azonban vannak kevésbé jól sikerült utazások is. Így járt például a Times újságírója is, akinek – bár bevallottan minden pillanatát szereti megszervezni az utazásainak – nem igazán sikerült megbarátkoznia a tökéletesnek ígért bulgáriai hosszú hétvégével. Hasonló esetben egyébként van lehetőség a változtatásra: miután kitöltötted a kérdőívet, a cég egy-két napon belül visszajelez, pár ködös információ (tehát sem konkrét ország-, se városnév) alapján pedig eldöntheted, hogy szimpatikusnak találod vagy sem a jövőbeli úti célt.

The post Ez a cég csak a reptéren mondja el, hová szól a jegyed appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés