:

David Guetta a leglustább milliárdos? – Sziget fesztivál, 3. napi beszámoló

David Guetta a leglustább milliárdos? – Sziget fesztivál, 3. napi beszámoló

Túrjunk bele jó mélyen a francia dj, David Guetta tárcájába. Meg is érdemli azután, hogy másfél órát ellopott 65 ezer ember életéből. Szerencsére nem sokkal később sor került az idei Sziget eddigi legjobb koncertjére is. Beszámoló egy erőtlen bulinapról.

Eddigi Sziget-beszámolóink

1. nap (csütörtök)
2. nap (péntek)

Amiről mindenki beszél

A LED-falnál is világosabb volt, hogy sem ízlésem, sem pedig elvárásaim beteljesülésének reményében járultam 64 999 fős asztaltársaságommal együtt David Guetta színe elé. Már a pendrive bedugása (vagyis az első track) előtt hónapokkal megy a siránkozás, ha kiderül, hogy top dj is van a Sziget headlinerei között. Aztán az úgynevezett buli közben, aki nem erre szocializálódott, még úgy is csalódik, milyen lapos tud lenni egy efféle össznépi lépegetés, hogy amúgy pont erre számított. Végül utána rendre kipuffogják magukat sokan, hogy „kár volt fület növeszteni az óceánból kilépve, a Szigetet végleg szétkúrták, megérte ennyi pénzt eltapsolni Gettó Dávidra”. Sokan pedig elvannak vele, és kész, ez az élet rendje.

A francia dj vagyona most egyébként valahol 150 millió dollár szerint lehet a becslések szerint. Két éve alsó hangon 100 millió dollárért adta el zenei katalógusát a Warnernek, fellépéseivel, rezidens szerződésével, brutális streamingszámaival, márka-együttműködéseivel, valamint villáinak kiadásával pedig állítólag évi 20-40 millió dollárt is összeszed. Ilyen vagyonszerkezettel a háta mögött tehát egyáltalán nem hívnám Guettát lusta embernek. A buliját annál inkább.

Aki azt mondja, jól érezte magát, kíváncsi vagyok, hogy milyen, amikor unatkozik.

Ez a két sztárfellépő a leginkább ökotudatos az idei Szigeten

A slágerek teljesen logikátlan módon vannak egymás mögé pakolva, nincs íve a szettnek, sőt úgy tűnik, a magyar családokkal szemben Guettát senki nem védi az inflációtól, mert még látványban is elég sótlan volt a show. Legalábbis a tavalyi Szigetet záró Calvin Harrisen, ha más nem, legalább masszívabb, költségesebb látványvilág rémlik.

Ehhez képest azon kapom magam, hogy már negyedórája egy nyomorult erdőt nézek a kivetítőn, és maximum az zökkent csak ki belőle, amikor Guetta sokadjára tekeri le otromba módon az ekvalízert, sőt a hangerőt, hogy hallatszódjon a közönség erőtlen motyogása

Nos, ennél a pontnál már csak azért nem mentem ki a tömegből, mert a felén túl voltunk. Egyszerűbb volt szépen zárásig végigbambulni, hogy lehet újabb hat számjegyű dollárösszeget keresni egy ennyire kamuszagú munkával. Úgy ráadásul, hogy közben néha el is felejtem, hogy amúgy ott áll valaki a színpadon.

David Guetta színre lép szombat este a Szigeten. Kár volt. Fotó: Sziget fesztivál // Facebook

Amiről kár volt lemaradni

Ehhez képest éjjel fél 1-kor a Moderat az elmúlt három nap tökéletes audiovizuális élménye volt. A német elektronikai formáció Apparat (avagy Sascha Ring), valamint a Modeselektor párosának szuperalakulata, tavalyelőtt tértek vissza egy többéves szünetből, tavaly pedig a Budapest Parkot is megjárták. És valahogy így kell igényes elektronikát rendkívül hatásosan és dinamikusan prezentálni anélkül, hogy lakossági toposzokkal, túlerőltetett interakciókkal rontsanak a bulin. Apparat hangja is csak hangszer a többi billentyű és potméter között, nincs túlhasználva, de amikor megszólal, vagy pedig a szett végén a Bad Kingdomra lelép a dobogóról a színpad elejére integetni és buzdítani,

olyankor a világ legszerencsésebb embereinek érezhetjük magunkat.

Közben a fények és vizuál elemi részei a zenének, nélkülük nem ütne ekkorát egyik szám sem. Sok koncerten kivetítőre kerül bizonyos ponton az ukrán zászló, de itt olyan éles és hirtelen volt a váltás a rikító kékkel és sárgával az addigi neon- és stroboszkópáradathoz képest, hogy majdnem kihagyott egyet a szívem.

Hogy mi piszkálja a csőröm?

Szóval tudom, nyilván az elektronikus zene sprektrumának két végén helyezkednek el. De azért jó lenne, ha a David Guetták legalább csak félegységnyit mozognának a csúszkán a Moderatok irányába.

Amúgy szombati bulis naphoz és lemezlovas főfellépőhöz képest sokkal kevésbé volt zsúfolt a fesztivál a pénteki tömeg után. Legalábbis tömegjelenetről nem hallani, viszonylag közel a nagyszínpadhoz sem volt annyira fullasztó létezni, ahogy Guetta után sem kényszerült térdre a fesztivál területe, a kijutás pedig egyenesen baráti volt 2 óra környékén.

És ha már kijutás, a Sziget tegnap a Telexnek reagált arra, miért nehéz az élet a rozoga K-híddal. És persze a H-híd nélkül is, ami ugye most már Demeter Szilárdék kezében van.

Ezért fontos, hogy a nagyszínpadon valakinek az volt a pólójára írva, hogy „A homofóbok Buzik” – Sziget fesztivál, 2. napi beszámoló

Mondok valami szépet is

A nyugati végen, még az alapkemping előtt belefutottam a karaokeszínpadba. Pár méterrel előtte azt hittem, valami tribute-sátor, de nem.

Kvázi szabadtéri klubteremhangulatban ugrál egy rakás ember az est sztárjai előtt, akik harmad-vagy negyedmaguk közt dobálják versszakról refrénre, aztán újra meg újra a mikrofont.

Van, aki még akusztikusgitárral is melléjük ugrik, no nem mintha bármit hallani belőle, ha közben vagy százan üvöltik torkaszakadtukból, hogy „I walk this empty street, on the Boulevard of Broken Dreams”. Jólesett ekkorát mosolyogni.

Ezt ma ki ne hagyd

Bár nagyszínpad, mégsem egyértelmű mindenkinek, hogy Arlo Parks fontos fellépőnek számít. A 23 éves énekes a brit popipar egyik legizgalmasabb felfedezettje, debütáló albuma Mercury-díjas volt 2021-ben, idei új albumát pedig saját bevallása szerint az ír posztpunkcsoda, a Fontaines D.C. is inspirálta. A Eugene-től a Softlyn át a Devotionig csodálatos, ahogy az R&B-t hol indie-vel, hol grunge-dzsal keveri, nem neked kell adnod neki esélyt, hanem ő ad esélyt nekünk, hogy 19:15-től megcsodálhassuk. Kérdés csak az, nem lesz-e neki túl nagy az a színpad a nagysátor helyett.

The post David Guetta a leglustább milliárdos? – Sziget fesztivál, 3. napi beszámoló appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés