:

Megér félmilliót a fotózás szerelmeseinek szánt csúcstelefon?

Megér félmilliót a fotózás szerelmeseinek szánt csúcstelefon?

Minden, csak nem hétköznapi a Sony új topmobilja, az Xperia 1 V. Íme a telefon, amivel a japán gyártó tarolna az élvonalban.

A múlt ködébe vesznek már azok a napok, amikor a Sony meghatározó szereplőnek számított a mobil szektorban. Hogy ez miért alakult így annak számos oka van, többek között az elhibázott fejlesztések, a rossz stratégia, a gyatra marketing is ludas ebben.

A jó élet Szalai Péter 9 perc olvasás
Fél óra után muszáj letépnem a fejemről, mert begolyózok
A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Megéri kifizetni közel egymilliót az új csúcs iPhone-ért?
Üzlet Szalai Péter 6 perc olvasás
Tovább durvul a háború a techszektor egyik legforróbb frontvonalán
A jó élet Vaszkó Iván 3 perc olvasás
3,6 milliárd dollárt költött a Sony egy játékstúdióra – és nem azért, hogy Playstation-exkluzívokat gyártson

De ettől függetlenül a japán konszern nem adja fel a harcot, és továbbra is próbál pénzt és energiát nem kímélve előrukkolni olyan modellekkel, amelyek a prémium kategóriában is versenyképesek lehetnek.

Magyarországon is elérhető a Sony új csúcsmobilja.

A vállalatra jellemző, hogy bátran nyúl az extrém, szokatlan megoldásokhoz ebben a termékcsoportban, így a legfrissebb csúcstelefonjuktól, az Xperia 1 V-től is joggal várhattuk, hogy kilóg majd a tömegből tulajdonságainak, extráinak köszönhetően.

Fura külső

A Sony valamiért megszállottan ragaszkodik a 21:9 képarányhoz, és ennél a telefonnál is e mellett döntöttek.

Ebből fakadóan a készülék hosszabb, és keskenyebb annál, amit a rivális modellektől megszokhattunk.

E megoldás kétségkívül figyelemfelkeltő, de ezen kívül sok értelme nincs: Zsebben kényelmetlen, az egykezes használatot ellehetetleníti, és a 16:9-es, hagyományos videók is idétlenül néznek ki rajta, hiszen két oldalt mindig lesz egy vaskos fekete sáv.

A külső alapján nem tűnik prémium telefonnak. Pedig az.

A fekete hátlap rücskös felületű, az oldala pedig kicsit vaskos, ami nem fest túl elegánsan, viszont az is igaz, hogy jól megtapad a modell az ember tenyerében. Szintén Sony sajátosság, a notch és a képernyőbe vágott kamerasziget hiánya, és az Xperia 1 V sem lóg ki a sorból.

A vizet és a port jól bírja.

Így a lencse, és a különféle szenzorok a vastag felső káván kaptak helyet, ami miatt szintén nem tűnik túl modernnek a készülék.

Mindent összevetve azt mondanám, hogy külsőre egyáltalán nincs prémium érzete az embernek. A tudása lehet elit, de ez nem igazán látszik rajta.

Pazar kijelző

A döntéshozók biztos úgy voltak vele, hogy nem a külsejét kell nézegetni, hanem a képernyőjét, mert döbbenetes kijelzővel látták el a terméket. A 6,5 hüvelykes, több, mint 1 milliárd árnyalat megjelenítését biztosító OLED panel 4K-s felbontású (1644×3840 képpont), ami a tévéknél már általános, de a telefonos ligában abszolút unikálisnak számít.

A kép minősége kiváló! Kép: Sony

A pixelsűrűsége kimagasló (643 PPI), a jelenlegi top iPhone-nál másfélszer jobb például. Ám arról egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy erre tényleg szükség van-e. Én egyszerűen szabad szemmel nem látom e téren a differenciát: a hétköznapi használat során ugyanolyan részletességűnek tűnik a 430-500 ppi-s átlagos mai csúcstelefonok képi világa. Persze lehet, hogy a sasszeműek kiszúrják a különbséget, azonban abban biztos vagyok, hogy az átlagemberek többsége nem.

A színek mindenesetre természetesek, és úgy ragyognak, hogy a tónusok majd leugrálnak a kijelzőről. A színgazdagság mellett a színpontosság is megfelelő, és a mozgások visszaadására sem lehet panasz.

Másodpercenként 120 képkocka megjelenítésére képes, aminek köszönhetően a lapozás,görgetés finom, és egyre több az olyan játék, ami képes kihasználni ezt. A fényerő kellően nagy ahhoz, hogy akár napsütésben is látható maradjon a kép, illetve a nagy dinamikatartományú, HDR anyagok visszaadása is kellően látványos.

Fotózásra tenyésztve

Ami ezt a modellt leginkább megkülönbözteti a legtöbb mai (csúcs)telefontól, az a képalkotás. Az alapok rendben vannak, hiszen a 48 megapixeles főkamerával kevés fénynél is lehet szuper képeket lőni.

A képalkotási tulajdonságai kimagaslóak

A 3,5x-5,2x zoomkamera lehetővé teszi nagyított fotók elkészítését minőségromlás nélkül. Az ugyanilyen felbontású ultraszéles látószögű egység pedig akkor jöhet jól, ha szeretnénk nagyobb tartomány lefedni, hiszen ez olyan hatást kelt, mintha távolabb lennénk a célponttól. Ez utóbbi két kamera is hasznos, sokoldalúvá teszi a képalkotást, és segítségükkel remek fotók hozhatóak össze világosban.

A fotós szoftveren keresztül rengeteg beállítás módosítható.

Az alapok rendben vannak, de ebben még nincs semmi pláne, hiszen ezt még az olcsóbb mobilok is elmondhatják magukról manapság. Viszont az Xperia 1 V speciális szoftveres támogatást kínál.

Ez a Photography Pro névre hallgató, természetesen előre telepített alkalmazás, amely lehetővé teszi számos olyan beállítás manuális megváltoztatását, amire a legtöbb telefonnál nincs lehetőség.

Ennek jegyében igen pontosan módosítható a fényérzékenység, a zársebesség, a fehéregyensúly, a dinamikatartomány, a színcsúcsérték, valamint akár a fókusz. Nagyjából úgy, ahogyan az egy hagyományos fényképezőgép esetében történik, aminek köszönhetően van rá esély, hogy a végeredmény a lehető legjobban megközelítse a felhasználó elvárásait.

Remek képek lőhetőek vele.

Csak itt értelemszerűen nincsenek fizikai valójukban is létező tárcsák és kapcsolók, mint egy tradicionális fotós masinán, hanem mindent az érintőképernyőn kell állítgatni. Ez pedig kicsit elrontja az élményt.

Sötétben, kevés fénynél is remekül teljesít.

Így ugyanis minden bonyolultabb, körülményesebb, és ebből fakadóan sokkal több időt vesz igénybe. Használok fényképezőgépet is, szívesen molyolgatok, kísérletezek azon a beállításokkal, de itt ez egyáltalán nem okozott akkora élvezetet, pontosan a nehézkesség miatt. Ráadásul kiváló komponensek ide vagy oda, azért a képminőség terén még mindig nem játszik egy ligában egy jobb fényképezőgép és ez a telefon.

Nagyon szépen adja vissza a finom árnyalatokat és részleteket.

Természetesen, ha valaki nem akar vacakolni, akkor használhatja az automata módot is, és ilyenkor az elektronika kiválóan végzi a dolgát. Azt fontos megjegyezni, hogy a modellen helyet kapott egy dedikált, exponálásra szolgáló gomb, ami szintén azt jelzi, hogy a gyártó a fotózásra kiemelt hangsúlyt fektet.

Teljesítmény és energia

A gyártó e téren sem spórolt, azaz a jelenlegi legjobb processzor (Snapdragon 8 Gen 2) került a masinába, tekintélyes mennyiségű, 12 GB RAM társaságában. Ez a konfiguráció pedig kimagasló teljesítményt biztosít, amely minden mai, telefonra készített alkalmazás problémamentes futtatását garantálja.

A teljesítmény mérésére szolgáló szoftver alapján ez a világ egyik legerősebb telefonja jelenleg.

A legdurvább grafikájú játékok, a nagy felbontású HDR filmek, médiaszerkesztő szoftverek, navigációs appok sem döccentik meg, valamint természetesen a kommunikáció és a netezés is villámgyors. Amikor teljes fordulatszámon pörög a hardver, akkor hajlamos átmelegedni, de a kényelmetlenül forró szintet azért ilyenkor sem éri el. A mobil a Sony saját, Android 13 alapú rendszerét kapta meg, amely letisztult, felhasználóbarát, nem bazári, kellően stabil, viszont különösebb extrákat nem tartalmaz.

Az akkumulátor korrekt üzemidőt biztosít. Kép: Sony

5000 mAh-s akkumulátora közepes üzemidőt biztosít, ami azt jelenti, hogy a használattól függően nagyjából 6-10 órával kell beérni. Ez nyilván messze van az ideálistól, de a hasonló kategóriájú telefonok is nagyjából ezt a szintet hozzák.

Megéri?

A Sony Xperia 1 V egy abszolút elit kategóriás telefon, ami a külsején nem, de az árán bizony meglátszik. Játékra és munkára akad ennél jobb készülék, és vannak nála kényelmesebben hordozható csúcsmodellek a mai piacon.

A fényképezés terén viszont az az egyik legkiválóbb készülék jelenleg, köszönhetően a szofisztikált szoftveres támogatásnak. Az tény, hogy kell vele bíbelődni, míg az ember belejön a használatába, ám ezt követően tényleg hozzáadott értéket jelent a számos extra lehetőség.

Ha valaki szeret fotózgatni, és érez magában elhivatottságot arra, hogy molyolgasson a beállításokkal, elmélyedjen a kezelésben, annak jó szívvel lehet ajánlani, és neki meg is érheti a fél millió forintos árát.

Aki viszont egy villantós mobilra vágyik, esetleg kifejezetten játékra vagy munkára keres terméket, esetleg nagyon jól hordozható csúcstelefonban gondolkodik az jobban jár valamilyen más modellel.

The post Megér félmilliót a fotózás szerelmeseinek szánt csúcstelefon? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés