:

A Kreml erős rubelt akar. Épp most érte el 17 hónapos mélypontját

A Kreml erős rubelt akar. Épp most érte el 17 hónapos mélypontját

Mélyponton az orosz rubel süllyed, a Kreml a laza monetáris politikát okolja.

Vlagyimir Putyin elnök gazdasági tanácsadója megrótta a jegybankot hétfőn, amikor a rubel dolláronkénti árfolyama 101 fölé süllyedt. A laza monetáris politikát okolta az egy évvel ezelőttihez képest 30 százalékos visszaesésért – írja a Reuters.

A rubel, mely értéke szinte negyedét veszítette el a dollárral szemben, mióta Putyin 2022 februárjában csapatokat küldött Ukrajnába, az elmúlt 17 hónap legmélyebb pontjára jutott azzal, hogy elérte a 101,04 dolláros szintet.

Több ebből Jubileumi tizedik bírság a Telekomnak: ezért fizethetnek 21,7 milliót Suli: ez a tétel is jelentősen drágulhat az iskolakezdéssel

Putyin gazdasági tanácsadója, Makszim Oreskin a TASS hírügynökségnek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a Kreml erős rubelt akar és rövidesen bekövetkező normalizálódást vár.

„A rubel gyengülésének és az infláció gyorsulásának fő forrása a puha monetáris politika” – állítja Oreskin. A jegybanknak minden eszköze megvan ahhoz, hogy a közeljövőben normalizálja a helyzetet, és biztosítsa, hogy a hitelkamatok fenntartható szintre csökkenjenek.

„A gyenge rubel megnehezíti a gazdaság szerkezeti átalakulását, és negatívan befolyásolja a lakosság reáljövedelmét. Az orosz gazdaság érdeke, hogy erős rubel legyen” – hangsúlyozta.

Forrás: Google Finance

Az orosz jegybank júliusban 100 bázisponttal 8,5 százalékra emelte a kamatokat. A rubel idei meredek lecsúszását az orosz folyó fizetési mérleg többletének zsugorodásával magyarázza, amely január-júliusban 85 százalékkal csökkent éves szinten.

The post A Kreml erős rubelt akar. Épp most érte el 17 hónapos mélypontját appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés