:

Infláció másképp: a zöldségek felét otthagynánk a piacon a tavalyi áron

Infláció másképp: a zöldségek felét otthagynánk a piacon a tavalyi áron

A tepsis krumplinak nem most van a szezonja, de ha hátradőlünk az LCD-tévénk előtt egy pohár citromos vízzel, rájöhetünk, hogy már a trappista sajt sem pénzkidobás.

Kevés olyan időszakra emlékezhetünk az utóbbi évtizedekből, amikor közel egy évig 20 százalék felett volt az infláció Magyarországon. Tavaly május óta viszont töretlen az áremelkedés mértéke. Januárban tetőzött az infláció, de továbbra is 17,6 százalék, a kormány pedig kétségbeesetten próbálja egyszámjegyűre szorítani, kérdéses sikerrel.

Pénz Forbes 1 perc olvasás
Suli: ez a tétel is jelentősen drágulhat az iskolakezdéssel
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Élelmiszervásárlás SZÉP-kártyával – nem mindenhol jó mindegyik kártya

Más megvilágítást ad az áraknak, ha nem azt nézzük, mennyivel emelkedtek, hanem azt, mennyit kapnánk idén egy áruból a tavalyi árszintért. A 444 a KSH adatai alapján összegyűjtötte, hogy a tavaly júliusi árért mekkora csokoládét, zöldséget és kenyeret kapnánk, és néhol meglepő eredményre jutott.

55 deka, maradhat?

A legszembetűnőbb változás, hogy sárgarépából és vöröshagymából egyszerűen levágná a felét az eladó, ha a tavalyi áron szeretnénk fizetni. Korai burgonyából is a háznál maradna a zöldség harmada, a kétharmadát vehetnénk meg 2022 júliusi áron. Azt is jól megnéznénk, ha az egy kilós só mától 61 deka lenne a boltokban. A tavalyi áron ugyanis csak ennyit kapnánk belőle, a mosópor kilója helyett pedig 55 dekával kellene beérnünk.

A több mint száztagú listából összesen három olyan jó befektetés van, amit idén alacsonyabb áron lehet megvenni, mint tavaly. Az egyik az óriási árhullámzást futó trappista sajt, amiből már 6-7 dekával többet kapnánk a pénzünkért, mint tavaly. A citrom is olcsóbb lett, illetve LCD-televízióból is nagyobbat lehet venni idén, ha ugyanannyit szeretnénk fizetni, mint az előző évben.

The post Infláció másképp: a zöldségek felét otthagynánk a piacon a tavalyi áron appeared first on Forbes.hu.