:

Ezért kaptak sokan százezres gázszámlát

Ezért kaptak sokan százezres gázszámlát

Nem mindegy, mikor olvassák le a gázórát. Az MVM-nek augusztusban kellene, akik pedig az év rossz felére esnek, többet fizethetnek.

Meglepően magas gázszámlát kaphattak azok, akik éves átalánydíj szerint fizetik a szolgáltatást. Közülük sem mindenki, de a Gulyás Gergely által említett 90 ezer ügyfelet biztosan érinti a probléma – írja a 24.hu.

Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Egyre rezsiközpontúbb az ingatlankeresés
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Olcsóbb lesz Bécsben a gáz és az áram is

A miniszter szerint az MVM nekik automatikus részletfizetésre ad lehetőséget, de később kiderült, ez mégsem automatikus. A szolgáltató egy közleményben annyit írt, azoknak adnak lehetőséget részletfizetésre, akiknek az átlagfogyasztás feletti rész kifizetése megterhelő. Nekik külön kérni kell az MVM-től, hogy törleszthessenek, ők pedig elbírálás nélkül átállítják a fizetést. Ettől még persze ki kell fizetniük a versenypiaci árat tükröző, akár százezres összeget.

Rosszkör jön a leolvasó

Mint kiderült, az is kaphat különösen nagy összegű számlát, aki az előző évben az átlagfogyasztás alatt használt gázt. Ez attól függ, hogy az éves leolvasás az év melyik részén van. A decemberiek például szerencsésebbek, ők a csökkentett árat fizethetik, de azok, akikhez májusban jön a leolvasó, júniusban és júliusban magasabb számlát kaphatnak. Az MVM jelleggörbe-számítása szerint ők már többet elhasználtak májusig az augusztustól számolt időszakban, mint a decemberiek, akiknek még nem esik bele az elszámolásba a tél nagy része. Augusztus 1-jétől viszont jön az új rezsiidőszak, új éves elszámolással, tehát a tavalyi augusztusihoz hasonló összegű számlák érkezhetnek.

Ahhoz, hogy az ingadozást elkerüljék a fogyasztók, az MVM-nek tavaly augusztus 1-jén minden felhasználó gázóráját le kellett volna olvasnia. Így egységesen tudnák számítani a jelleggörbésített mennyiséget, és többen kaptak volna alacsonyabb összegű számlát. Ez persze csak elméleti felvetés, mert a szolgáltatónak nincs annyi gázóra-leolvasója, hogy ezt kivitelezni tudja.

The post Ezért kaptak sokan százezres gázszámlát appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés