:

Nem bírják a túljelentkezést a milliós tandijú magániskolák

Nem bírják a túljelentkezést a milliós tandijú magániskolák

Van, ahol 64 helyre szeretne bekerülni 800 diák, pedig a havi tandíj meghaladja a nettó minimálbér összegét.

Egymillió forintnál kezdődik az éves tandíj a magán- vagy alapítványi iskolákban. Sok szülőnek ez az összeg is megéri azért, hogy kimenekítse az állami oktatási rendszerből a gyerekét.

Az egyik Waldorf-iskolában például havonta 74-76 ezer forintot kell fizetni. „Nem lehetett alibizni, mint a közoktatásban, addig íratták a dolgozatot, amíg jó nem lett. Azt várták, hogy kibontakozzon, részt vegyen az órákon” – mondta egy szülő a Hvg-nek.

Legyél jobb! Somogyi Szonja 7 perc olvasás
„Ha a gyerek rakétát akar építeni a Marsra, akkor az a dolgunk”
Interjú Vámosi Ágoston 9 perc olvasás
Halácsy Péter: Mindenféle hülyeségre szórjuk el a pénzt, a tanárok idejét és a gyerekek figyelmét

Alternatív iskolából azonban egyelőre nincs nagy választék. Sok szülő hiába szeretné kivenni a gyereket az állami iskolákból, a lakóhelye közelében nem találna magánintézményt.

Tolongás

Az előző tanévben a KSH adatai szerint a középiskolás diákok 28 százaléka egyházi iskolába járt, 11 százalékuk pedig magánfenntartású iskolába. Az arány várhatóan növekedni fog: az ország legjobb alapítványi iskolája, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium sokszoros túljelentkezéssel küzd. A 7. és 9. osztály 64 férőhelyére összesen nyolcszáz jelentkező volt, miközben a tandíj évente 1,8 millió forint. Az intézmény azonban az óriási igény ellenére sem tervez új osztályokat indítani.

Korábban a Forbes.hu is foglalkozott a Budapest Schoollal, ahol a legtöbb szülő még az AKG-énál is magasabb tandíjjal számolhat. A Halácsy Péter alapításával létrejött iskolába háromszoros a túljelentkezés.

The post Nem bírják a túljelentkezést a milliós tandijú magániskolák appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés