:

A brazil madárinfluenza-járvány a magyar baromfihús árára is hatással lesz. Mutatjuk, hogyan

A brazil madárinfluenza-járvány a magyar baromfihús árára is hatással lesz. Mutatjuk, hogyan

Ázsia szigorú exporttilalmat vezetett be a brazil baromfihúsra, miközben a dél-amerikaiak adják a világpiac 16-18 százalékát. Így változhatnak őszre a magyar árak.

A madárinfluenzával fertőzött területek kizárására regionalizációs tárgyalásokat kezdett Brazíliával az Európai Unió – írja a Vg.hu. A dél-amerikai ország jelentős felvevőpiaca az Európa által exportált iparcikkeknek, kölcsönös érdek, hogy a szállítási csatornák legalább részlegesen nyitva maradjanak.

A brazíliai járványhelyzet miatt néhány ázsiai ország szigorú exporttilalmat vezetett be a brazil csirkehúsra – az EU ugyanakkor sokkal megengedőbb, eddig érdemben nem korlátozta a behozatalt. Brazília a világ csirkehústermelésének mintegy 16-18 százalékát adja.

A regionalizációs megállapodás hiánya jelentősen korlátozhatja az exportként értékesíthető csirkehús mennyiségét. A brazil érdek az, hogy az a kevés termék, ami még el tud indulni az unió felé, vámmentesen és állategészségügyi akadály nélkül érkezhessen meg a célországokba.

Az EU-ban – a nyitott kapuk ellenére – marad a brazilok számára egyelőre kedvezőtlen piaci környezet, magyarán, hogy Ázsia nem vásárol tőlük, ami tovább nyomja a brazil csirkehús árát.

Ez pedig nagymértékben letörheti az árakat Európában, így Magyarországon is.

Id. Bárány László, a magyar baromfiágazat meghatározó cégének számító MasterGood alapító tulajdonosa, a Baromfi Terméktanács elnökségi tagja kora őszre 900-1000 forintos csirkemellfilé- és 400-450 forintos csirkecombárat vár a nagykereskedelemben.

Id. Bárány László, a Master Good alapítója egy Forbes Kilövésen. Fotó: Fekete Csaba / Forbes archív

Ez a fagyasztott árura érvényes, de a friss áruk piacára is árletörő hatással lesz. A nyomott árú brazil csirkehúsnak a baromfiágazatra gyakorolt kedvezőtlen hatásait némileg mérsékli, hogy a kész áru árának 60 százalékát kitevő takarmány a jó termés miatt sokkal olcsóbb, mint tavaly, és az elképesztően magas energiaárak is mérséklődtek – írja a lap.

Borítókép: A Master Good kisvárdai üzeme. Fotó: Orbital Strangers

The post A brazil madárinfluenza-járvány a magyar baromfihús árára is hatással lesz. Mutatjuk, hogyan appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés