:

Szellemgalaxist fotózott a Hubble

Szellemgalaxist fotózott a Hubble

Egy távoli, kísérteties homályba burkolózó galaxist örökített meg a Hubble űrtávcső – írja a Space.com. Az NGC 6684 jelű rendszer egy úgynevezett lentikuláris galaxis, ez a típus szerkezetét tekintve átmenetet képez a spirálgalaxisok és az elliptikus galaxisok között. Az érintett rendszer mintegy 44 millió fényévre fekszik.

A lentikuláris, azaz lencsegalaxisok jellemzője a központi dudor és az azt körülvevő korong. A spirálgalaxisokkal, így a Tejútrendszerrel ellentétben ezeknek a galaxisoknak nincsenek karjaik.

A típus további jellemzője az idősebb csillagpopuláció, mivel nincs bennük sok csillagközi anyag. Az efféle por és gáz elengedhetetlen az új égitestek megszületéséhez.

Ezen tulajdonságból adódóan a lencsegalaxisok halványabbak, ami kísérteties megjelenéssel jár.

A Hubble az NGC 6684-t egy új, a közeli világegyetem felmérését célzó projekt keretében örökítette meg. A kutatás célja az összes olyan, kozmológiai értelemben véve közeli galaxis megfigyelése, amelyeket az űrtávcső korábban nem vizsgált. A projekt megkezdése előtt a teleszkóp a közeli rendszerek mintegy 75 százalékát tanulmányozta.

The post Szellemgalaxist fotózott a Hubble first appeared on 24.hu.